Üdvözöljük a

Heti jogász - Kft-k figyelmébe: közeledik 2017. március 15. | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Heti jogász - Kft-k figyelmébe: közeledik 2017. március 15.

Szerző: Laczkóné Dr. Csécsi Ildikó | 2017. február 10.

Közeledik a határidő, ameddig a hárommillió forint alatti törzstőkével rendelkező korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjét legalább hárommillió forintra fel kell emelni. Amennyiben a kft. ezt nem tudja megtenni, lehetősége van más gazdasági társasággal történő egyesülésre vagy átalakulásra.

Az új Polgári törvénykönyv 2014. március 15-én történt bevezetését követően 2016. március 15-i hatállyal kellett volna megemelnie a kft-k törzstőkéjét legalább hárommillió forintra. Röviddel a határidő lejártát megelőzően született törvénymódosítás a határidőt 2017. március 15-re tolta ki. A jelenleg hatályban lévő szabályozás szerint azon korlátolt felelősségű társaság, amelynek jegyzett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot, 2017. március 15-éig köteles a törzstőkéjét megemelni.

 

Ha a társaságnak a törzstőke emelésre nincs lehetősége, másik két járható út az egyesülés és az átalakulás. A Ptk szerint gazdasági társaság más társasági formába tartozó gazdasági társasággá, egyesüléssé és szövetkezetté alakulhat át, illetve más gazdasági társasággal, valamint szövetkezettel és egyesüléssel egyesülhet.

 

Bármelyik megoldást is választja a kft., 2017. március 15-ig meg kell felelnie az új Ptk. előírásainak.