Üdvözöljük a

KKV-k Latin-Amerikában és a Karib-térségben – az EU-CELAC együttműködések lehetőségei | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

KKV-k Latin-Amerikában és a Karib-térségben – az EU-CELAC együttműködések lehetőségei

Szerző: Hendinger Anita | 2015. július 1.

Második alkalommal került megrendezésre 2015. júniusában Brüsszelben az Európai Unió és a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) közös vállalkozói csúcstalálkozója. A „fenntartható és inkluzív növekedés a kis- és középvállalkozások szerepének erősítése révén” mottóval megrendezett vállalkozói csúcstalálkozón az üzleti szféra, a pénzintézetek és a politikai döntéshozók 500 magas rangú képviselője vett részt. Latin-Amerika egy növekvő vásárlóerővel rendelkező piac, csaknem 600 millió lakossal, ami meghaladja az Európai Unió egységes piacának lélekszámát.

A két régió együttműködése mind az uniós, mind a latin-amerikai cégek számára tartogat kölcsönös és még kihasználatlan lehetőségeket. Mivel Latin-Amerika gyakorlatilag mindenféle termékkel bőségesen el van látva, ráadásul meglehetősen olcsón, így az európai cégeknek az együttműködés más formáját célszerű a térséggel kialakítani: az európai tudásnak, technológiának, innovációnak és szakértelemnek van a legnagyobb értéke. A latin-amerikai gazdaság ugyan már fejlődésnek indult, de a növekedés fenntarthatósága komoly kihívást jelent számukra.

A két térség a világ GDP-jének majdnem egynegyedét adja. Az Európai Unió még mindig a CELAC második legjelentősebb gazdasági partnere (az első az Egyesült Államok). A CELAC országaiba irányuló uniós export értéke 2013-ban 128,6 milliárd euró volt, az onnan érkező import volumene pedig 94,4 milliárd euró.

 

Az Európai Unió többségében gépeket, közlekedési felszereléseket és vegyszereket visz Latin-Amerikába és a Karibi-térségbe, míg onnan leginkább nyersanyagot és mezőgazdasági termékeket hoz be. A legnagyobb üzleteket a CELAC tagállamaival Németország bonyolítja. A sorban utána Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Hollandia következik. Az uniós közvetlen befektetések (FDI) volumene 2013-ban 505,7 milliárd euró volt, amely meghaladja Japán, Kína, Oroszország és India együttes befektetéseit. Miközben az európai befolyás egyre csökkent az elmúlt években a latin-amerikai térségben, Kína befolyása lenyűgöző mértékben megnőtt nemcsak gazdasági, hanem kereskedelmi, pénzügyi, sőt politikai értelemben is.


A Világbank 2015-ös értékelése szerint az üzleti környezet Kolumbiában és Peruban a legjobb a latin-amerikai országok közül, azonban így is csak a 34. és 35. helyet foglalják el a világon. A térség országai közül Chile követi őket a 41. helyről, míg Brazília például csak a 120., Argentína pedig a 124. a listán. A legkellemetlenebb üzleti környezet a 182. helyen álló Venezuelában várja a befektetőket (a világon megközelítőleg 189 országról vezetik a statisztikai rangsort).

 

A latin-amerikai térségben a KKV-k teszik ki a cégek 99 százalékát és alkalmazzák a munkaerő 67 százalékát, de termelékenységük és a GDP-hez való hozzájárulásuk csekély. Míg Latin-Amerikában a GDP csupán 30 százalékát termelik KKV-k, addig ez az arány Európában 60 százalék. A nagyvállalatok termelékenysége hatszorosa a KKV-knak, míg ugyanez a mutató a fejlettebb gazdaságokban csak 2,4. Miközben a bankok 96 százaléka tulajdonít stratégiai jelentőséget a KKV-knak, a hitelkihelyezéseknek csupán 15 százaléka jut a KKV-kra a kockázati megfontolások miatt.


Az Európai Unió most fokozott uniós beruházások és élénkülő üzleti együttműködések révén fűzné szorosabbra kapcsolatát Latin-Amerikával és a Karib-térséggel. Az Európai Bizottság a vállalkozói csúcstalálkozó során hivatalosan is bejelentette, hogy 118 millió eurót fordít az uniós költségvetésből arra, hogy a latin-amerikai és karibi térségben több uniós beruházás valósulhasson meg, s javuljon az üzleti együttműködés.

 

A meghirdetett új programok különböző forrásötvöző mechanizmusok (támogatásokat és hiteleket ötvöző pénzügyi mechanizmusok) révén fognak megvalósulni. A támogatandó célterületek főként a közlekedési, energetikai és környezetvédelmi ágazatban megvalósuló beruházások, valamint a szociális és a magánszektor fejlesztését ösztönző tevékenységek. A beruházási és üzleti támogatás mellett az Európai Unió további 230 millió euró támogatást nyújt a Latin-Amerika és a Karib-térség fenntartható fejlődésére irányuló kezdeményezések támogatására. A vállalkozói csúcstalálkozón továbbá szorosabb együttműködésről írt alá megállapodást az Európai Bizottság és a Luis Alberto Moreno elnök által képviselt Amerika-közi Fejlesztési Bank (IDB), mint a két legfontosabb támogatási szervezet.

 

Néhány az üzleti együttműködéseket támogató projektek közül:

  •  Az Európai Unió útnak indította az „EU - Latin-Amerika üzleti szolgáltatási és innovációs hálózat” (ELAN) elnevezésű programot. A 11 millió eurós összköltségvetésű projekt latin-amerikai országokban megvalósuló uniós üzleti tevékenységek, valamint uniós és latin-amerikai vállalkozások közötti technológiai alapú üzleti lehetőségek támogatására irányul, és a következő országokra terjed ki: Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia, Peru, Mexikó és Costa Rica, valamint szakértői tanácsadás az uniós KKV-knak. További információk
  • A 26 millió eurós támogatású AL-Invest 5.0 program a latin-amerikai kis- és középvállalkozások nemzetközi piacra jutását kívánja elősegíteni. Az Európai Bizottság 2015. március 13-án tette közzé az AL Invest ötödik pályázati kiírását, melynek fókusza jelentősen eltér a korábbi évek programjától. A program befektetésösztönző tevékenységek helyett inkább a társadalmi fejlődést támogató projekteket támogatja (elsősorban latin-amerikai mikrovállalkozások), valamint a kamarai menedzsment-készségek fejlesztése került a fókuszba. Az európai nemzeti kamarák szakértőként vehetnek részt a projektben (pl. akadémiák szervezése által). További információk
  • 15 millió euró összegű beruházási támogatás a latin-amerikai geotermikusenergia-fejlesztő létesítmény (GDF) számára, amelynek fő profilja a geotermikus energia fejlesztése Latin-Amerikában.
  • Hozzájárulás egy kelet-karibi energiaügyi projekthez (4,25 millió euró uniós támogatás). A projekt technikai segítségnyújtásra irányul, valamint energiahatékonysági és a megújuló energiát érintő beruházásokat foglal magában.

Az Európai Bizottság (DG Grow) nyilvános konzultációt kezdeményezett, hogy felmérje mindkét régió KKV-inak üzleti tapasztalatait, igényeit és elvárásait a nemzetköziesítési lehetőségeket illetően. A konzultációban latin-amerikai és európai cégek vehetnek részt, a kérdőív kitöltése 10-15 percet vesz igénybe.

 

Forrás: MKIK Brüsszeli Képviselet