Üdvözöljük a

Konferencia, üzletember találkozó, céglátogatás – avagy házhoz hoztuk az üzletet | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Konferencia, üzletember találkozó, céglátogatás – avagy házhoz hoztuk az üzletet

Szerző: Hendinger Anita | 2016. szeptember 22.

Nagy sikerrel zárult a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Enterprise Europe Network Hálózat által szervezett, és a Magyar Nemzeti Kereskedőház által is támogatott „Open4Business Matchmaking Event” rendezvénysorozat, amelyen 14 országból 180 vendéget köszönthettünk 2016. szeptember 19-21 között Pécsett.

Teljesült a szervezők és a vállalkozások célja, a délelőtti programokon a vállalkozások piaci információkhoz juthattak, és jó gyakorlatokkal ismerkedhettek meg.

 

A délután az üzleti partnerségek kialakításáról és kapcsolatépítésről szólt. 82 cég 166 hivatalos tárgyalást folytatott. A nagy érdeklődésre való tekintettel a hivatalos tárgyalásokat időben nem regisztráló cégek részére külön terem került kialakításra, így az összes tárgyalás szám meghaladja a 250-et.

 

A személyes kapcsolatok erősítését hangsúlyozta bevezető előadásában Dr. Rákossy Balázs, a rendezvény fővédnöke, a Nemzetgazdasági Minisztérium Európai Uniós Források felhasználásáért felelős államtitkára. Megjegyezte továbbá, hogy közös projektekben, fejlesztésekben érdemes gondolkodni, és ezeket mielőbb megvalósítani, amihez lehet, uniós forrást bevonni, hiszen ez a pénzügyi pillér 2020 után megszűnik.

 

A plenáris ülésen röviden bemutatkozott a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi kamara, valamint jó gyakorlatokkal a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, amely 28 tagjával 3500 főnek biztosít munkát. A tagvállalatok által 2015-ben összesen elért 270 millió EUR árbevétel több mint 80 százaléka exportból képződött.

 

Minőségi munkájuk, a régió iránti elkötelezettségük és exportmutatóik alapján közülük mutatkozott be három tagvállalat, akiket „exportbajnokként” emlegetünk. Mindegyikük – ha más-más – utat is járt be, egyetértett azokban a kulcs sikertényezőkben, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki megvesse a lábát egy másik piacon. (Köszönet a Kontakt-Elektro Kft-nek, a Matro Kft-nek és a Büttner Kft-nek)

 

A külföldi vállalkozóknak szóló szekció, nem titkolt célja az volt, hogy bemutatkozzon Pécs városa és a vállalkozásokat kiszolgáló legfontosabb intézmények. A kamara mellett a vállalkozói igényekre támaszkodik, és fejlesztési igényeiket meghallgatja az Város, az Egyetem és a Szentágothai János Kutatóközpont is.

 

A szakképzett munkaerő utánpótlása nem csak Magyarországon probléma, ezek enyhítésére hozott jó példát a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter a középfokú oktatás területén működő pályaorientációs tanácsadás, céges nyílt napok és az ún. kamarai osztály bemutatásával. Ezt követően röviden bemutatkozott a Pécsi Tudományegyetem PTE Műszaki és Informatikai Kara, ahol a duális mérnökképzésben elért eredményeket kerültek az előadás fókuszába.

 

A magyar résztvevők ez idő alatt külföldi klaszterek bemutatkozásán keresztül (Cseh Gépipari Klaszter és az olténiai Autópipari Klaszter) hallhattak jó gyakorlatokat.

A magyar vállalkozások számára talán az a panelbeszélgetés volt a hangsúlyosabb, amelyben szomszédos országaink gazdaságáról, üzleti lehetőségeiről és környezetéről esett szó. Nagy segítség volt a Magyar Nemzeti Kereskedőház 4 irodavezetője (Lendva, Eszék, Dunaszerdahely és Párkány), a Magyar-Szerb és a Magyar-Ukrán kamarák elnöke és ügyvezetője, a szomszédos Horvátország vezető külgazdasági attaséja, valamint az MKIK Magyar-Német Tagozatának elnöke és Magyar-Szlovén Tagozatának titkára.

A panelbeszélgetés folytatásaként, délután a szakértők a cégekkel kétoldalú megbeszéléseket is folytattak.

 

A program összeállításakor a szervezők különösen nagy figyelmet szenteltek az informális találkozóknak, hiszen ilyenkor oldottabb hangulatban lehet ismerkedni. A rendezvény előtti napon mintegy 80 részvevő találkozott az ismerkedési estként szolgáló „Get together” programon.

 

Szeptember 20-án este, a „Kerti Partin” az „Open4Business Machmaking Event”-re regisztrált vállalkozások köre a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara több önkéntes kamarai tagjaival is bővült.

 

A programsorozat utolsó napján két cég életébe, működésébe nyertek betekintést az érdeklődők. Vendégei lehettek az ipari automatizálással foglalkozó Kontakt-Elektro Kft-nek, aki hidrogén üzemanyag cella, fejlesztésével is kísérletezik, illetve a Pécsi Orgonagyártó Manufaktúra Kft-nek, ahol az orgonakészítéssel ismerkedhettek meg.

 

A szóbeli visszajelzések alapján mindenki elégedetten távozott Pécsről és bízunk benne, hogy visszatérnek a megkezdett tárgyalások lezárására. Hogy vannak-e eredmények? Igen, már tudunk itt megköttetett üzletről, együttműködésről, de a hivatalos utókövetés most kezdődik.

 

A rendezvény a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, az Enterprise Europe Network Pécs és partnerei, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház együttműködésével és támogatásával valósult meg.