Üdvözöljük a

Konzultáció a KKV-kat érintő HÉA szabályozás felülvizsgálatáról | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Konzultáció a KKV-kat érintő HÉA szabályozás felülvizsgálatáról

Szerző: Schmidt Enikő | 2016. május 17.

Az Európai Bizottság konzultációjának célja, hogy a 2006/112/EK irányelv (héairányelv) szerinti, kisvállalkozásokra vonatkozó különös szabályozásokra és azok lehetséges továbbfejlesztésére vonatkozóan összegyűjtse a kkv-k véleményét. A konzultáció a létező jogszabályok szélesebb körű felülvizsgálatának része. A felülvizsgálat eredményeképpen valószínűleg új jogalkotási aktusokra vonatkozó javaslat fog születni. E javaslatot a Bizottság várhatóan 2017 végéig nyújtja be.

Ez a kérdőív lehetőséget ad arra, hogy az Ön vállalkozása értékes visszajelzést adjon, és befolyásolja a kisvállalkozásokra alkalmazandó héaszabályokra vonatkozó leendő uniós jogalkotási kezdeményezéseket.

 

A magyarországi adózási rendszerben a hozzáadottérték-adó (héa) alatt általános forgalmi adót (áfa) értünk.

 

A héairányelv 281–292. cikke különös adószabályozásokat hoz létre a kisvállalkozásokra vonatkozóan, amelyek egyszerűsített héamegállapítási és -beszedési intézkedéseket, valamint adómentességet és degresszív adókedvezményt foglalnak magukba. E közel 40 éve érvényben lévő rendelkezések felülvizsgálatára és modernizálására kerül most sor.

 

A Bizottság szolgálatai jelenleg átfogó egyszerűsítési csomagot készítenek elő, amelynek célja, hogy a kkv-k számára csökkentse az adminisztratív terheket, és hozzájáruljon a növekedésüknek és az általuk folytatott határokon átnyúló kereskedelemnek kedvező környezet megteremtéséhez. A felülvizsgálat mind a héamentességre, mind a héakötelezettségek egyszerűsítésére vonatkozó lehetséges intézkedésekre ki fog terjedni.

 

E felülvizsgálati munka egy külső vállalkozó által végzett tanulmány megrendelésével kezdődött, amely biztosítani fogja a felülvizsgálat alapjául szolgáló adatokat. Ezt a kérdőívet az Európai Bizottság az említett tanulmánnyal párhuzamosan indítja útjára, részben a tanulmány által szolgáltatott adatok megerősítésére, részben pedig abból a célból, hogy közvetlenül az érintettektől kapjunk minőségi információkat.

 

Az információkat bizalmasan kezeljük, azokat anonim módon továbbítjuk az Európai Bizottság felé. Az eredmények elemzésére összesítetten, szintén anonim módon kerül majd sor, és további elemzések céljából való tárolásuk szintén személyes adatok nélkül történik.

 

E kérdőív kitöltése legfeljebb 10 percet vesz igénybe, a kérdések megválaszolására a legalkalmasabb személy valószínűleg vállalkozása ügyvezető igazgatója vagy főkönyvelője.

 

A kérdőív kitöltésének határideje:

2016. június 28. 


A konzultációban az alábbi kérdőív kitöltésével vehet részt, kérdéseit az eenpecs@pbkik.hu e-mail címen teheti fel.