Környezetvédelmi matrica: jelölési kötelezettség a külföldi tehergépjárművek számára

Szerző: Schmidt Enikő | 2017. február 17.

Az Osztrák Nagykövetség - Kereskedelmi Osztályától kapott kamaránk tájékoztatást a tehergépjárművekre vonatkozó osztrák környezetvédelmi jelölési kötelezettséggel kapcsolatos aktuális változásokról.

Az Ausztria egyes részein közlekedő tehergépjárműveket vagy nyerges vontatókat osztrák környezetvédelmi matricával kell ellátni, immár 2015. január 1. óta. A szabályozás tartományonként eltérő lehet, ezért érdemes átnézni a különböző területekre, illetve az egyes autópálya szakaszokra vonatkozó korlátozásokat.

  • Az érvényes környezetvédelmi matricák kizárólag hivatalos tanúsítóktól származhatnak (általában ide tartoznak azok a tanúsítók, amelyek egy § 57a-vizsgáztatást végezhetnek, illetve az új gépjárműveket forgalmazó importőrök).
  • A gépjárművek besorolása az ide vonatkozó dokumentumok alapján történik (pl.: típusjel, egyszeri engedélyezés illetve az engedélyezési adatbázisból származó kivonat alapján). A kiállított matrica 2,50 EUR (ca. 775 HUF) áfa-s áron vásárolható meg, továbbá számolni kell a környezetvédelmi tanúsítás illetve a matrica gépjárműre helyezésének költségeivel is. Ezért azt javasoljuk, hogy időben tájékozódjon a felmerülő költségekről.
  • Mivel a matrica 2017.05.01-től kötelező, javasoljuk, hogy időben szerezze be azt, illetve jelentkezzen be a következő § 57a vizsgára. Az érintett tehergépjármű helyszíni bemutatása alapvetőn nem szükséges. Elegendő, ha bemutatja a megfelelő dokumentumokat (forgalmi, típusszám, C OP dokumentum, CEMT engedély – a káros anyag kibocsátás ezek alapján egyértelműen meghatározható kell, hogy legyen) egy hivatalos tanúsítónál és kéri a környezetvédelmi matrica kiállítását.
  • Figyelni kell továbbá arra, hogy a megfelelő matrica a megfelelő tehergépkocsira kerüljön. (A vizsgáztatás adatai egyezzenek a jóváhagyási jel adataival.)
  • Ha a gépjárművön nincs matrica, törvénysértés esete áll fenn, amely 2.180. EUR (ca. 675.800 HUF) pénzbírsággal büntethető.
  • Külföldi környezetvédelmi tanúsítványok - az eltérő jogszabályok miatt - nem fogadhatóak el.
  • A környezetvédelmi matricákat kiállító hivatalos tanúsítók folyamatosan aktualizált listája lekérhető az Osztrák Gazdasági Kamara fuvarozási és közlekedési osztályától, illetve az osztrák gépjármű-villamossági ipartestülettől.

Az aktuálisan érvényben lévő, illetve a 2017-ben fokozatosan bevezetni tervezett közlekedési korlátozásokról egy részletes magyar nyelvű összefoglalót olvashat a csatolmányban.

 

További információk:

Osztrák Nagykövetség - Kereskedelmi Osztály 

Hevesi Gyöngyi

+36 1 461 50 68