Üdvözöljük a

Kovácsoltvas, hófógó, élménylánc – az export tréning utolsó témái | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kovácsoltvas, hófógó, élménylánc – az export tréning utolsó témái

Szerző: Schmidt Enikő | 2015. március 27.

Gyorsan változó világunk sajnos ismét szolgáltatott aktuális témát a tréning zárónapjának bevezetésének. A résztvevők gyors elemzést kaptak Dr. Szűcs Tamás (PTE KTK) előadótól az előző napi repülőgép katasztrófa azonnal érezhető gazdasági hatásairól, a tőzsdei árfolyamok gyors változásáról.

Részben ez is volt a tanulsága ennek a 9 képzési napból álló tréningnek, hogy a vállalkozóknak, ha exportra készülnek termékükkel, szolgáltatásukkal, egy állandóan változó és mindenre gyorsan reagáló környezetre kell felkészülniük. Abszolút rugalmas hozzáállást igényel napjainkban egy ilyen döntés. Ez alkalommal szóba került a hamarosan nyíló GINOP pályázatok kapcsán ezek export orientációja, a részvevők a tréningsorozat alatt erre kiváló felkészítést kaptak. A záró napon az előadó segítségével összegezték a tanultakat és személyes tanácsadásban részesültek az exporttal kapcsolatos „kitörési pontjaikkal” kapcsolatban. Ez minden esetben egyfajta lépték ugrást jelent, mely egyértelműen a családi vállalkozás létből való kilépéssel függ össze, legyen az bizalmi kérdés, termékstruktúra váltás vagy kapcsolódó szolgáltatás fejlesztése. Szinte mindenkinél találtunk egy-egy jól definiálható problémát, mely kiinduló pontja volt egy problémahalmaznak, amely miatt eddig nem tűnt megvalósíthatónak a nyitás a külpiac felé.

A Rovitex Hungária Kft. ügyvezetője, Romeisz Norbert is megosztotta személyes tapasztalatait a garázscégtől a sikeres exportig vezető útjával kapcsolatban, mely - most már 20 év tisztes távlatából – nem kevés vicces elemet is tartalmazott. Remek előadót ismertünk meg személyében.