Üdvözöljük a

Külpiaci roadshow | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Külpiaci roadshow

Szerző: Weller Diána | 2017. június 1.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház rendezésében Szlovénia, Ausztria, Horvátország üzleti környezetének megismerésére volt lehetőségük a résztvevő vállalkozásoknak kedden a Pécsi Kereskedelmi Központban.

Az MNKH felépítéséről, feladatairól és szolgáltatásairól Weller Krisztina a pécsi iroda képviselője tartott előadást, míg az Enterprise Europe Network hálózat működését Schmidt Enikő és Császár Gergely mutatta be.

 

Ezt követően az MNKH eszéki, lendvai és az alig egy hete nyitott, kismartoni irodák vezetői mutatták be a határos országok helyzetét, kiemelve a határ menti régiók adta lehetőségeket, főbb gazdasági szereplőket. Palizs-Tóth Hajnalka Eszékről hangsúlyozta, hogy a Kormány által meghirdetett határon túli magyar vállalkozásokat támogató gazdaságfejlesztési program Horvátországban augusztusban indul. Ennek keretében számítanak magyar-magyar gazdasági kapcsolatok elmélyülésére. Héra József a lendvai iroda vezetője a térség legnagyobb, legsikeresebb vállalkozásait mutatta be – mint például a Lek gyógyszeripari céget, az Ocean orchidea termesztőt, a VARIS kész fürdőszoba gyártót – amelyek mellett magyar sikerek is állnak. Szekér Bálint az osztrák irodavezető elsőként néhány számadaton keresztül mutatta be Ausztria gazdaságát, majd az osztrák vállalkozások és vállalkozók jellemvonásait – pontosság, hosszú döntésfolyamat, saját piac védelme, kevésbé innovatív attitűd, amihez a magyar vállalkozásoknak érdemes alkalmazkodni a siker érdekében.

 

Ebéd után a résztvevők kétoldalú tárgyalásokat folytathattak az irodavezetőkkel és az EEN-es kollégákkal. A nagy érdeklődést mutatta, hogy a meghirdetett program záró időpontja után még másfél órával is zajlottak beszélgetések.