Üdvözöljük a

Londoni elemzők: költségvetési polarizáció jellemzi Kelet-Európa növekedési szerkezetét | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Londoni elemzők: költségvetési polarizáció jellemzi Kelet-Európa növekedési szerkezetét

Szerző: Obradović Ena | 2014. január 31.
Cimkék: EU,fejlesztés

Eltérő mértékű polarizáció jellemzi a közép- és kelet-európai gazdaságok növekedési szerkezetét abból a szempontból, hogy a nemzetgazdaságok teljesítményében mekkora a szerepe a költségvetési ösztönzésnek - állapították meg keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai Magyarországot, Csehországot és Horvátországot sorolták abba a csoportba, amelyben elemzésük szerint a költségvetési kiadások szerepe elsődleges a növekedésben. A ház szerint a költségvetésből eredő kereslet e gazdaságokban az idén hozzávetőleg 1 százalékpontot ad hozzá a GDP-növekedés üteméhez.
A cég elemzői szerint Lengyelországban, Romániában és Szerbiában ugyanakkor a kormányzati kiadások fél százalékpontnál kisebb mértékben gyorsítják a növekedést.
A kép jövőre még polarizáltabbá válik. A térségi gazdaságok, amelyekben alacsony a költségvetési multiplikátorhatás, csekély kormányzati ösztönzés mellett is 3 százalék körüli növekedési ütemeket érhetnek el, a magas multiplikátorhatással jellemzett gazdaságokban viszont az államháztartási konszolidáció jelentősen megterhelheti a növekedési kilátásokat - áll az elemzésében.
A ház szerint ez azt jelenti, hogy az esetleg szükségessé váló költségvetési konszolidáció komoly negatív hatást gyakorolhat a magyar, a cseh és a horvát gazdaság növekedési ütemére 2015-ben a másik három térségi gazdaság teljesítményével összehasonlítva.

A cég Magyarországon, Csehországban és Horvátországban 2014 egészére 2,6, 1,2, illetve 0,5 százalékos GDP-növekedést vár. Jövőre ugyanakkor a horvát és a magyar gazdaságban egyaránt 1,5, Csehországban 1,9 százalékos bővüléssel számol, miközben Lengyelországban, Romániában és Szerbiában 3,6, 3,3 és 3 százalékos növekedési ütemeket valószínűsít.
Magyarország esetében más nagy londoni házak is jósolnak hasonló összefüggést a növekedési kilátások és a költségvetési ösztönzés között.
A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics az európai felzárkózó gazdaságok rövid- és középtávú kilátásairól összeállított legutóbbi átfogó előrejelzésében közölte, hogy Magyarországon az idén 2 százalékos, jövőre 1,5 százalékos növekedéssel számol.
 A cég az általa jósolt jövő évi lassulást azzal a várakozásával indokolta, hogy a magyar gazdaság növekedéséhez jelenleg a választásokat megelőző élénkítő intézkedések is hozzájárulnak, ám 2015-ben ezeknek az ösztönzőknek a hatásai várhatóan már gyengülnek.
A Capital Economics szerint 2014-2015-ben Lengyelország lesz a térség "sztárja" a növekedési teljesítmény szempontjából. A ház a lengyel gazdaságban az idén és jövőre is 3 százalékos GDP-növekedést valószínűsít.