Üdvözöljük a

Mérföldkő a baranyai-brit gazdasági kapcsolatokban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mérföldkő a baranyai-brit gazdasági kapcsolatokban

Szerző: Hendinger Anita | 2014. szeptember 18.

Jonathan Knott brit nagykövet 2014. szeptember 16-17-én Pécsre látogatott. A kétnapos, főként kereskedelmi témájú program keretében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában brit üzleti és befektetési lehetőségekről tartott tájékoztatást.

Hat szektor mentén elemezte egyrészt a brit helyzetet, hangsúlyozva, hogy hol és hogyan kapcsolódhatnak be az értékláncba a magyar cégek.

 

1)    Autóipar, gépipar, mérnöki tevékenység – növekvő az igény a K+F tudásra, képességekre, tudásmegosztásra a britek részéről. További lehetőség rejlik a modern beszállítói rendszerek kialakításában, kiaknázásában.

 

2) Védelem és biztonságtechnika – az Egyesült Királyság a világ 6. legnagyobb védelem és biztonságtechnikai exportőreként kellő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy közös magyar, helyi projekten dolgozzon, magyar cégekkel, legyen szó a hő kamerás felismeréstől a gyorshajtás méréséig. Kiemelt terület továbbá a cyber-védelem és biztonság kérdése is.

 

3)  Energia, energetika – lehetőség az energetika minden területén létezik, egyrészt brit termékek magyarországi disztribúcióján keresztül, másrészt széleskörű befektetési lehetőségekkel a szigetországban.

 

4)   Infrastruktúra – brit kész termékek átvételével, és értékesítésével Magyarországon; csapatmunka keretében magyar-brit közös projekteken keresztül a régióban és a Golf-öböl államaiban. Egyes magyar – a megújuló energia szektort kiszolgáló – konstrukcióknak, alkatrészeknek és kész termékeknek nagy piaca lenne az Egyesült Királyság.

 

5)  Élettudományok és egészség – innováció és technológia transzfer, infrastruktúra kiépítése és eszközbeszerzés az EU alapok jobb felhasználásával.

 

6)  Szolgáltatások (pl. kereskedelem, pénzügy, turizmus, élelmiszeripar)

 

Élelmiszeripar: egészségtudatosság, a magyar termék brit színekben történő érékesítése. Megítélések szerint ugyanis a brit termékeket a minőséggel azonosítják.

Kereskedelem: magas minőségű termékek, amelyek egyelőre alulreprezentáltak a magyar piacon. A britek keresik a helyismerettel rendelkező, lokális értékesítőket.

Pénzügy: Magyarország a „start-up” cégek régiós központja kíván lenni, ehhez sok esetben pénz, tőke kell, amit a szigetországi segítséggel biztosítani lehetne.

Turizmus: egyelőre, mint fogadó ország emelte ki nagykövet úr az Egyesült Királyságot, aki tapasztalatát tudná átadni magyar vállalkozásoknak, de kamaránk lát más kapcsolódási pontot is.

 

Jonathan Knott úr kiemelte, hogy a nagykövetség a nagyméretű, igen komoly cégekkel és befektetésekkel foglalkozik, de megszületett a megoldás a KKV szektor támogatására is.

 

Oliver Strommer, a British Business Centre igazgatója ezt megerősítve emelte ki a brit Kormány célját, azaz az export megduplázását 2020-ig. Jelenleg minden 5. cég exportál és ennek a számnak a minden 4. cég exportál szintet kell elérnie.

 

A Budapesti Brit Nagykövetség 2014 márciusában azzal a céllal hozta létre a Brit Kereskedelmi Központot, hogy tovább erősítse a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat az Egyesült Királyság és Magyarország között. A Brit Kereskedelmi Központ minden brit kis- és középvállalkozás számára első kézből ad tájékoztatást a brit kormány Export- és Befektetés-ösztönzési Hivatalának (UKTI)  támogatásával. Szolgáltatásai között szerepel a piackutatás, személyes találkozók szervezése piaci szereplőkkel, rendezvényszervezés, átmeneti IT infrastruktúra biztosítás (hot desking), stb. Az új intézménynek jelentős szerepe lesz az Egyesült Királyság magyarországi exportnövelésében is. A szolgáltatások minden magyar KKV számára elérhetőek és ingyenesek.

 

A kamarai látogatáson kívül nagykövet úr megtekintette a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) létesítményét Bátaapátiban és lehetséges brit-magyar együttműködésről tárgyalt a radioaktív hulladékkezelés terén.

 

Szeptember 17-én Jonathan Knott bemutatkozó látogatást tett Dr. Páva Zsolt polgármesternél is, melynek keretében tájékozódott Baranya megye aktuális gazdasági, politikai és kulturális ügyeiről is. Ezt követően megnézte a Zsolnay Kulturális Negyedet.

 

A program zárásaként Jonathan Knott ellátogatott a Bóly Zrt. csípőteleki szarvasmarha telepére, majd a villányi Bock Pincészet vendégeként megismerkedett a régió kiváló magyar boraival.