Üdvözöljük a

Nem ma kezdték, és jól kifőzték a KOHÓ-ban! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nem ma kezdték, és jól kifőzték a KOHÓ-ban!

Szerző: Császár Gergely | 2016. december 8.

Jubileumi klasztertalálkozót tartott tegnap a Kreatív Ipari Klaszter, megalakulásának 10 éves, és a KOHÓ Co-Working House megnyitásának 5. évfordulója alkalmából.

A rendezvényre a klasztertagok, támogatók és volt munkatársak részvételével a Pécsi Kereskedelmi Központban került sor.

Megnyitó beszédében dr. Síkfői Tamás a Pólus Stratégiából eredeztette a KIKK Egyesület létrejöttét. Ez volt az a stratégia, mely az egészség- és a környezetipar mellett először, világosan megfogalmazta a kulturális és kreatív ipar létjogosultságát, megalapozva ezzel a „kreatívok” együttműködésének platformját. Erős helyi gazdaság nélkül nincs kultúra sem, ezért fontos az összefogás, ami ebben a klaszterben megvan.

 

Keresnyei János 10 szóban foglalta össze a klaszter elmúlt tíz évét. A Kulturális Innovációs Kompetencia Központ Egyesület – jogi személyiségű szervezet, melyen a klaszter egésze nyugszik – az egyetlen, mely az anno létrehozott központok közül fennmaradt, és virágzik, az országban egyedüliként. A rendezvény helyszínének kiválasztásakor nem véletlenül esett a választás a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara székhelyére. A kamara volt az, melyre mindig számíthatott a szervezet, akár gazdasági, akár szervezési kérdésekben. Ez most is így van.

A 10 szó összefoglalja mindazt, amiért érdemes együttműködni, teret és helyet, konzultációs lehetőséget biztosítani az olykor magányosan alkotó művészeknek, gondolkodóknak, esetleg hiányos menedzsment ismeretekkel rendelkező alkotóknak.

 

Közösség

Összefogás

Közösség

Jövedelem

Akkreditáció

Nemzetköziesítés

Kompetencia

Jövőkép

Piac

Digitalizáció

Képzés

 

Az egyesület, illetve a klaszter rengeteg eredményt ért el az elmúlt időszakban, de előtte még több lehetőség áll – mert a hiányosságok egyben lehetőségek is a fejlődésre!

Jól működik a közösség, a tagok értik, hogy annyit lehet kivenni belőle, amennyit beletesznek. …hogy nem baj és nem fáj az, ha tudják egymásról, hogy egy közös munkából ki mennyivel részesedik.

Cél az akkreditáció, és lehetőség a nemzetköziesítés is. Utóbbiban az Enterprise Europe Network az, melynek kiaknázásával nagyot léphet az egyén és a közösség!

 

Urbán Ernő végigvezette a hallgatóságot az elmúlt időszak sikeres piaci és pályázati projektjein, melyből bőven akadt! CinePécs, ERC, M5 televízióműsor, csak hogy néhányat említsünk.

Pécs kreatívjai szerencsésnek mondhatják magukat, mert mindig volt valami, ami a nehéz időszakban segített felülkerekedni a problémákon. A válság legmélyebb időszakában itt volt az „Európa Kulturális Fővárosa” 2010, de nagy művészeti projektek is, melyekben egyenrangú felekként vettek részt a klasztertagok!

 

További sok közös sikert, KIKK!