Üdvözöljük a

Nemzetközi és hazai összefogás a helyi vállalkozókért | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nemzetközi és hazai összefogás a helyi vállalkozókért

Szerző: Schmidt Enikő | 2018. július 4.

A harmadik éve Pécsett rendezett – így már tradicionálisnak mondható – Open4Business nemzetközi üzletember találkozó és konferencia igen komoly támogatást mondhat magáénak Dr. Rákossy Balázs Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős államtitkár személyében, aki idén a rendezvény fővédnökeként aktív szerepet vállal a vállalkozók és klaszterek közös projektfejlesztésében.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat kollégái március óta azon dolgoznak, hogy a hazai vállalkozók megfelelő külföldi partnereket találjanak, akikkel itt helyben Pécsett tárgyalhatnak idő- és költséghatékony módon. Nem véletlen tehát, hogy a mai állás szerint már 15 ország 79 vállalkozása regisztrált 134 üzleti partnerségi ajánlatot – melyből 54 magyar – és mintegy 8 hazai és nemzetközi szervezet csatlakozott társszervezőként. Egy október 3-5 között Pécsett zajló rendezvény esetén ez a nemzetközi érdeklődés már igen jelentősnek mondható.

 

Az üzlet házhoz jön

 

A program összesen 150 vállalkozásnak biztosít majd igény szerint 1-3 napos programot, összesen 400 kétoldalú személyes tárgyalási lehetőséggel. Így nem árt sietni a regisztrációval és annak meghatározásával, hogy milyen üzleti partnerséget keres a vállalkozás. A hálózat külföldi partnereket csak az így megjelenített profilokra tud szervezni. Itt a helyszínen 20 perces idősávokban több témát is letárgyalhat egy cég. Általában jellemző, hogy a vállalkozásnak van egyedi terméke, amire disztribútort keres külföldön, de közös termékfejlesztésben is gondolkodik, esetleg szabad gyártói kapacitásukra bérmunkát vállalna.
A rendezvényen akár befektetőt vagy projektpartnert is találhat ha ezeket megjeleníti előzetesen, hiszen minimum egy ilyen üzleti ajánlat híján a cég nem is jelölhető tárgyalásra. A nemzetközi esemény munkanyelve angol, csakúgy, mint a kétoldalú üzleti tárgyalásoké, de ez a partnerek nyelvtudásának függvénye – így sok esetben magyarul is folynak megbeszélések.

A jelentkezésre (korlátozott számban 150 főig) az Open4Business2018 honlapján van lehetőség: https://open4business2018.b2match.io/. Az érdeklődők itt megtekinthetik a többi résztvevő adatlapját is, ami alapján tárgyalásokat kezdeményezhetnek. Már a rendezvény előtt kialakul egyfajta „tárgyalási menetrend”, hogy ki, mikor, hányas asztalnál, kivel tárgyal. Ezt a szoftver generálja, hogy megkönnyítsük az október 4-én délután zajló közel 400 tárgyalás lebonyolítását.


Kiemelt szerepet kap idén a gépipar és klaszterek nemzetközi együttműködése


A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagjai üzleti partnereiket is meghívták a rendezvényre, ami így egy nagyon hatékony partnertalálkozóvá válik az Ipar 4.0 és Nemzetközi klaszter együttműködés terén, valamint kapcsolódási lehetőséget jelent más szektorok számára is. Ennek egyik érdekes vonulata a DesignPécs Hét párhuzamosan zajló eseményeinek „ipari” csatlakozása: a Lakics Acélszobrászati Kft. - Térerő acélszobrászati nemzetközi workshop során készült acélszobrok kiállítása, vagy a Lafarge Cement Magyarország Kft. szervezésében megvalósuló „A beton arcai” c. kiállítás.


A kreatív ipar a másik jelentős fókusz, hiszen ennek nemzetközi koordinátor szervezetei 14 országból 2 napig szintén itt egyeztetnek üzleti partnerségeket a helyi kínálatból: film-, kesztyű-, orgona- és más kreatív ipari vállalkozásokkal. Ennek kapcsán az idei 5 éves jubileumát ünneplő DesignPécs Hét is nemzetközi találkozások színtere lesz.

 

Minden évben kiemelt szerepet és bemutatkozási lehetőséget kap egy-egy ország, melynek megismerkedhetnek gazdasági környezetével, partnerségi lehetőségeivel. Idén a Holland Gazdasági Nap keretében a Holland Királyság Nagykövetségének támogatásával a hazánkban jelentős cégeket működtető holland vállalkozókkal is tárgyalhatnak a résztvevők.

A mindennapi vállalkozói – és magánszférát egyre jobban átformáló informatikai szektor sem maradhat ki az idei programból. A Connect-IT konferencia közel száz résztvevője is profitálni fog a 3 napos rendezvénysorozat számos kapcsolatépítő lehetőségéből.