Nemzetközi fuvarozók figyelem: használatarányos útdíj bevezetése Belgiumban

Szerző: Hendinger Anita | 2016. március 11.

2016. április 1-jétől használatarányos útdíjat vezetnek be a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekre Belgiumban, amely felváltja az eddig érvényben lévő, időalapú Eurovignette rendszert.

Az Európai Unió a diszkriminációmentesség elve alapján, az időalapú rendszerek helyett a használatarányos, műholdas technológián alapuló útdíjszabás bevezetését támogatja. Az áprilisban Belgiumban bevezetésre kerülő műholdas útdíj-rendszer illeszkedik az Európai Unió a nehéz gépjárművekre egyes infrastruktúrák használatáért kivetett díjakról szóló irányelvébe (Irányelv 1999/62/EC), a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokról szóló uniós irányelvbe (Irányelv 2004/52/EC) és az európai elektronikus útdíjszedési szolgáltatás és műszaki elemeinek meghatározásáról szóló bizottsági határozatba (Határozat 2009/750/EC).

 

Az európai direktívák figyelembe vétele mellett a három régió, Flandria, Vallónia és Brüsszel Fővárosi Régió 2014. január 31-én együttműködési megállapodást írt alá a használatarányos útdíj bevezetéséről. Miután 2015 júliusában mindhárom régió megszavazta a kilométer alapú rendszer bevezetését, az új szisztéma 2016. április 1-jétől egységes módon lép életbe a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek esetében Belgium egész területén.

 

A rendelkezés értelmében 2016. április 1-je után minden, a 3,5 tonna súlyhatárt átlépő tehergépjárműnek (kivétel: katonai járművek, mezőgazdasági, erdőgazdálkodási gépek, tűzoltó, mentő és orvosi járművek) rendelkeznie kell On Board Unit (OBU) fedélzeti műholdas technológián alapuló fedélzeti eszközzel. Az egységek már megrendelhetők postai úton a www.satellic.be honlapon keresztül, vagy beszerezhetők Belgium területén a kijelölt szervizpontokon. Az OBU egyszeri beszerzési ára 135 euró, de az összeg a működőképes készülék leadásakor visszatérítésre kerül. A készülék műholdas technológián keresztül regisztrálja és az adatközpontba küldi a gépjármű megtett kilométerszámán és az útszakaszra (különböző díjszabás lesz érvényben autópálya, helyi és regionális úthálózat esetén) vonatkozó tarifán alapuló fizetési számlát.

 

A Belgiumban április 1-jétől érvényben lévő tarifák és a díjfizetős útszakaszok elérhetők a következő oldalon: http://www.viapass.be/en/downloads/. Az útdíjjal kapcsolatos ügyintézés, kifizetés elvégezhető a szervizpontokon vagy online a www.satellic.be Road User Portal-on keresztül. A bevezetéssel kapcsolatos legfrissebb információk elérhetők angol, francia, német és holland nyelven a www.satellic.be és a www.viapass.be honlapon.

 

A díjfizetés folyamatos ellenőrzését a régió hatóságai és a Viapass munkatársai közösen végzik majd. Fedélzeti egység nélkül, vagy nem bekapcsolt eszközzel közlekedők bírságra számíthatnak. A régiók a beszedett díjat az úthálózat és a közúti szállítás feltételeinek javítására tervezik fordítani.

 

Forrás: Magyarország Nagykövetsége Brüsszel