Üdvözöljük a

Nyilvános országjelentések | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nyilvános országjelentések

Szerző: Weller Diána | 2018. március 20.

Az Európai Bizottság közzétette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről készített éves elemzését, benne az országspecifikus ajánlások végrehajtásában elért eredményekkel és a lehetséges egyensúlyhiányok értékelésével. Az európai gazdaság gyors ütemben bővül, és a kedvező gazdasági kilátások mellett a munkaerőpiaci és a szociális helyzet is javulóban van. A fellendülés előnyeiből azonban nem részesül mindenki egyenlően a társadalmon belül, és egyes tagállamokban strukturális hiányosságok akadályozzák a növekedést és a konvergenciát.

Az országjelentések első ízben különös hangsúlyt fektetnek a készségekkel kapcsolatos kihívások és a nemzeti szintű szociális védőhálók működésének elemzésére. A foglalkoztatási és szociális teljesítmények nyomon követéséhez felhasználásra kerülnek a szociális eredménytábla adatai is.

A tavaly novemberben részletes vizsgálatra kiválasztott 12 tagállam országjelentése tartalmazza a lehetséges makrogazdasági egyensúlyhiányok értékelését is, és a csomag naprakész információkat nyújt az úgynevezett makrogazdasági egyensúlyhiány kezelésére szolgáló eljárás alá besorolt országokról.

A részletes vizsgálatok az alábbiak szerint foglalhatók össze:

  • Horvátország, Ciprus és Olaszország esetében túlzott makrogazdasági egyensúlyhiány áll fenn.
  • Bulgáriában, Franciaországban, Németországban, Írországban, Hollandiában, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban makrogazdasági egyensúlyhiány tapasztalható. Bulgária, Franciaország és Portugália esetében ez a tavalyi túlzott egyensúlyhiányhoz képest enyhülést jelent.
  • Szlovénia már nem küzd makrogazdasági egyensúlyhiánnyal.

A teljes cikk az országjelentésekkel a lenti linken érhető el.