Üdvözöljük a

Open4Business: fókusz a kreatív-, az IT- és a gépiparon | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Open4Business: fókusz a kreatív-, az IT- és a gépiparon

Szerző: Pazaurek Szabina | 2018. május 22.

A korábbiaknál is nagyobb érdeklődésre tarthat számot az Open4Business nemzetközi konferencia és üzletember-találkozó, amelyet az idén már harmadik alkalommal rendez meg október 3. és 5. között az Enterprise Europe Network magyarországi hálózatának dél-dunántúli irodája a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve.

Igen sokszínű, az aktuális kérdéseket és a legújabb trendeket átfogó szakmai programokkal várják a résztvevőket. A tematikus rendezvények idén kifejezetten a kreatív-, az IT- és a gépipari szektorokat célozzák meg, nem véletlenül, hiszen ezek az ágazatok kiemelkedő szerepet játszanak a baranyai gazdaság előrelépésében. Az ágazatok folyamatos fejlődésében és a régióban való megszilárdulásában különösen fontos szerepet kapnak a nemzetközi kapcsolatok, illetve együttműködések, amelyekből néhány már a korábbi Open4Business rendezvényeknek köszönhetően született meg.

 

Már megkezdődött a regisztráció a tárgyalásokra. Jelenleg 10 országból közel 30 profilt és 50 együttműködési ajánlatot tekinthetnek meg az érdeklődők:

 

Open4Business 2018 International Matchmaking Event

 

 

Ismert és elismert közép-európai üzleti találkozó lett az Open4Business

 

- Baranya mind az ipari termelés, mind az export területén sereghajtó a megyék között. A Pécs Expo megfelelő önkormányzati támogatás nélkül elhalt, a helyi közélet figyelme sokkal inkább az újraelosztási rendszer, a közintézmények felé irányult, semmint a gazdaság, a vállalkozások versenyképességére. A gazdaságfejlesztés számos területet ölel fel, az egyetemi tudásbázis gazdasági irányultságától a megfelelő HR utánpótláson, az adópolitikán keresztül a kereskedelem és exportfejlesztésig. Megyénkben e téren a kamara és néhány partnere igencsak egyedül maradt az elmúlt évtizedekben. Emiatt kamaránknak fokozott erőfeszítéseket kellett kifejtenie e téren az elmúlt évtizedekben. Az egyik sikeres projekt az Open4Business, amely a legnagyobb üzleti rendezvény Baranyában. Tucatnyi ország több száz képviselője tanácskozik és folytat egymással igen sok, gondosan előkészített üzleti tárgyalást.

 

A kamarán folyamatos a tagvállalkozói nyomás a hatékony üzletfejlesztési projektek indítására, az Open4Business-t is a gépipari klaszter kezdeményezte a kamara felé. Mára ismert és elismert közép-európai üzleti találkozó lett - foglalja össze dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra a kérdésre a választ, hogy miként fogalmazható meg a rendezvény jelentősége a városban, a megyében, a régióban.
- Hogyan mérhető az előző rendezvények hatása a kamara tagvállalkozásait, illetve a megye gazdaságát tekintve?
- A rendezvény szervezése során akkreditált B2B szoftverre támaszkodunk, és az Enterprise Europe Network rendszer módszertanát, illetve indikátor elvárásait alkalmazzuk, vagyis követni tudjuk az eredményt, és bármely ponton tudunk kereskedelemtechnikai, iparjogvédelmi, jogi támogatást adni a résztvevőknek. Ezek alapján hatékony a projekt. Emellett számos intézményi kapcsolatrendszer jött létre a nemzetközi partnerek között, klaszterek, kutatóközpontok, egyetemek, kamarák, ügynökségek kezdtek el közösen dolgozni. Ennek haszna a megye nemzetközi hálózatosodásán keresztül növeli a versenyképességet. Egyre több kezdeményezés szeretne kapcsolódni a projekthez, amely új perspektívákat mutat.
- Miért jó lehetőség a baranyai vállalkozások számára a rendezvény?
- A megyére a kkv-szektor, sőt a mikrovállalkozások túlsúlya a jellemző, ők azok, akik még ma is igen sok versenyhátrányt szenvednek el és leginkább segítségre szorulnak, miközben a napi „magad uram, ha szolgád nincs” hajtás miatt kevésbé tudnak élni az ilyen szervezett projektek lehetőségeivel. Vagyis a középvállalkozások hatékony bekapcsolódása mellett a kamarának számos kiegészítő aktivitással, szolgáltatással és segítséggel kell a kisvállalkozásokat alkalmassá tenni a nemzetközi kapcsolatrendszerre. Ez óriási munkaterhelés, amelynek forrásait is magunknak kell megteremteni uniós pályázatokból, piaci szolgáltatásokból, mivel erre semmilyen állami forrás sincs nyitva a kamara felé. Az ilyen jól szervezett, jelentős intézményi hálózatra támaszkodó projektek eredményessége nagyságrenddel jobb, mint a saját piacfeltárás.

 

14 ország, 200 résztvevő, mintegy 300 tárgyalás

 

- Az EEN hálózat Kreatívipari Szektorcsoportja épp az október 4-i konferencia és üzletember-találkozó előtti napon tartja éves összejövetelét Pécsett, így ez nagyban előmozdítja az idei rendezvény európai láthatóságát és a külföldi cégek regisztrációját. A kollégák már meg is kezdték a saját és a vállalkozói együttműködést ajánló profiljaik rögzítését a weboldalon, jelen pillanatban 10 ország 42 ajánlata olvasható. A legideálisabb tárgyalópartnerek felkutatásához nagyon fontos lenne a nemzetközi együttműködést kereső hazai vállalkozások minél előbbi regisztrációja, hiszen ez alapján tudnak a külföldi együttműködő partnereink ottani vállalkozókat felkeresni. A rendezvénynek épp az a lényege, hogy a hazai vállalkozók számára rendkívül költséghatékony, sem utazást, sem szállást nem igényel, a külföldi vállalkozók azért jönnek Pécsre, hogy az itteniekkel tárgyaljanak – mondja a rendezvény egyik fő szervezője, Schmidt Enikő.


A 2 napos rendezvényen való részvétel mindenki számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Egy erre létrehozott weboldalon cégprofilt és korlátlan mennyiségű együttműködési ajánlatot lehet rögzíteni angol nyelven – hiszen 14 országból érkeznek a tárgyalópartnerek. Így itt, a helyszínen 20 perces idősávokban több témát is letárgyalhat egy cég. Mivel általában jellemző, hogy a vállalkozóknak egyedi termékük van, amire disztribútort keresnek külföldön, de közös termékfejlesztésben is gondolkodnak, esetleg szabad gyártói kapacitásukra bérmunkát vállalnának, akár befektetőt vagy projektpartnert is találhatnak a rendezvényen.


A jelentkezésre (korlátozott számban 150 főig) az Open4Business2018 honlapján van lehetőség: https://open4business2018.b2match.io/. Az érdeklődők itt megtekinthetik a többi résztvevő adatlapját is, ami alapján tárgyalásokat kezdeményezhetnek. Már a rendezvény előtt kialakul egyfajta „tárgyalási menetrend”, hogy ki, mikor, hányas asztalnál, kivel tárgyal. Ezt a szoftver generálja, hogy megkönnyítsük az október 4-én délután zajló közel 300 tárgyalás lebonyolítását.

 

Az idei rendezvény a gépipar számára csúcs lesz

 

- Az Open4Business rendezvényeken a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter klasztermenedzsereként egyaránt képviseltem a klasztert és a klasztertagokat is, tehát mind a 29 klasztertag profilja és tevékenysége megjelent a termék- és szolgáltatáspalettánkon, amelyet ilyenkor kínálni tudunk, és amelyekben együttműködési lehetőségeket keresünk az üzletember-találkozó többi résztvevőivel – fogalmaz Szabó Berta, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter klasztermenedzsere. – A klaszter tagjai örömmel vettek részt a korábbi találkozókon egyrészt a színvonalas előadások miatt, másrészt, ha legalább két releváns üzleti partnerrel tudtak tárgyalási időpontot egyeztetni, már érdemes volt ott lenniük. Az esti kötetlen networking vacsora pedig csak „hab a tortán”. Tagjaink nemcsak magukat mozgósították, de üzleti partnereiket is meghívták a rendezvényre, ami így egy nagyon hatékony partnertalálkozóvá vált.
- Milyen tapasztalatokkal szolgált a részvétel?
- Úgy gondolom, hogy egy üzletember-találkozó akkor sikeres, ha konkrét, mindkét félnek értéket adó együttműködési területet sikerül egyeztetni a személyes tárgyalás alkalmával. Annak érdekében, hogy ez létrejöhessen, a rendezvényt megelőző hetekben át kell tekinteni részletesen az Open4Business regisztrált résztvevőit, a számunkra legtöbb lehetőséget rejtő tárgyalásokat kell kezdeményezni. A tárgyalópartnerrel közvetlenül, akár telefonon, akár e-mailes formában már legalább 2 héttel az esemény előtt célszerű elindítani a kommunikációt, a bemutatkozást, az „ötletelést”, amely során minél mélyebbre és szélesebbre áshatunk az együttműködések területén. A személyes találkozás során már akár szerződést is aláírhatunk, vagy részletkérdéseket is megtárgyalhatunk.
Az elmúlt 1-2 évben – nem csak az Open4Business rendezvényen – az adott üzletember-találkozó napján 7 külföldi gépipari, autóipari klaszterrel írtunk alá stratégiai együttműködési megállapodást, tehát ez a módszer nálunk működik. Több régebbi partnerünkkel a B2B rendezvényen már operatív közös kérdésekről egyeztetünk, amely szintén egy hatékony útja a munkaszervezésnek.
Az idei rendezvény terveink szerint az eddigi Open4Business rendezvények között a gépipar számára a csúcs lesz, mivel a DDGK nyertes GINOP pályázata segítségével Nemzetközi Gépipari Klasztertalálkozót is rendezünk számos gépipari és autóipari klaszter és klasztertagok meghívásával. Amennyiben sikerül egy magas létszámú nemzetközi gépipari fókuszú résztvevői regisztrációt és részvételt elérni, azt gondolom, nem kell sokat gondolkodni azon, hogy egy gépipari vállalkozásnak ott kell-e lennie. Inkább azt mondanám, hogy nagy kár lenne kihagynia.

 

Az idő drága dolog – az irodatechnikában is

 

Már tavaly is ott szeretett volna lenni az Open4Business-en a fénymásoló gépek és nyomtatók értékesítésével, üzemeltetésével, bútorok, irodabútorok eladásával és szaktanácsadással, pályázatok menedzselésével foglalkozó Print Copy Kft. ügyvezetője, Horváth István, ám akkor lekésett a lehetőségről. Idén azonban ott lesz a rendezvényen, elsősorban kapcsolatépítés céljából.
- Az Open4Business jó lehetőség arra, hogy bővítsük az ügyfélkörünket, akár a nap közben zajló szakmai beszélgetések, akár az esti, kötetlenebb találkozások is jó alkalmat teremtenek erre. De tervezzük, hogy részt veszünk a szervezett üzletember-találkozón is – válaszolja Horváth István arra a kérdésre, hogy miért jelentkeztek a rendezvényre.
- Hogyan készül az üzletember-találkozóra?
- Úgy, mintha egy komoly, nagy ügyfélhez mennék. Magamat kell eladnom, azaz úgy kell megjelennem, olyan dolgokat kell mondanom, ami hitelessé teszi a vállalkozást és felkeltheti a beszélgetőpartner figyelmét.
- Milyen partnereket szeretne találni a rendezvényen?
- Mivel a Print Copy a Dél-Dunántúlon van jelen, így mi elsősorban innen keresünk partnereket. Emellett nyitni szeretnénk Horvátország irányába, ezzel kapcsolatban már folytattunk beszélgetéseket. Gondot jelent a nyelvi akadály, habár a kamara Horvát Tagozata ebben készséggel tud segíteni. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy ugyan az értékesítés nem korlátozódik ezekre a földrajzi területekre, ám a szervizelésnek, amit mi, magunk végzünk, vannak határai.
Emellett arra is nyitottak vagyunk, hogy ha egy külföldi partner Pécsett szeretne valamilyen tevékenységet kezdeni és velünk működne együtt. Azt gondolom, egy ilyen lehetőséget, amit az Open4Business kínál, nem szabad kihagyni, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor találkozunk valakivel, akivel üzleti kapcsolatba léphetünk. Az idő drága dolog, és így, 3 napba összesűrítve sokkal hatékonyabbak lehetünk, mintha egyesével látogatnánk meg a potenciális partnereket.

 

Filming in Pécs

 

Az utóbbi évek nemzetközi sikerei is azt tükrözik, hogy Magyarország egyre erősebb a filmszakmában. Ugyan Budapest jelentősége megkérdőjelezhetetlen a hazai filmgyártást tekintve, ez nem zárja ki azt, hogy vidéken, jelesül Pécsett ne lehetne színvonalas produkciókat létrehozni. Így gondolkodott Urbán Ernő, Deák Zoltán és Farkas Adrienn produkciós szakember, akik az év elején egy kis film- és tv-stúdiót alakítottak ki Pécs mellett. A Filming in Pécs nevű kezdeményezés egyaránt elmozdult a külföldi és a belföldi megbízások felé, olyan filmek gyártását szeretnék idehozni, amiből Pécs is profitálhat. Deák Zoltán nemrégiben tért haza Udinéből, ahol több filmes szakemberrel is tárgyalt, köztük egy olasz forgatókönyv-íróval, akinek nagyon tetszik Pécs, mint helyszín, és szó van róla, hogy akár itt forgathatnák a következő játékfilmjüket.
A Filming in Pécs a játékfilmek mellett reklámfilmeket, kisjátékfilmeket, videóklipeket és tv-s produkciókat készít a régióban hiánypótló szolgáltatásként.
- A filmstúdiónak gazdaságélénkítő szerepe lehet, hiszen egy Pécsett forgatott film rengeteg üzletágat megmozgat a területfoglalástól a sminken át az étkezésig – mondják a szakemberek. – Nem nagy produkciókra vágyunk, hanem olyan méretűekre, amelyek illeszkednek ehhez a városhoz, a technikai- műszaki és infrastrukturális lehetőségeinkhez, humán erőforrásunkhoz. Gyönyörű épített örökségünk, mesés természeti környezetünk van, amelyre egy nagyon gyorsan reagáló üzletágat tudunk építeni. A Filming in Pécs elsősorban nem rólunk szól, hanem mindenkiről, aki a mozgókép-gyártás, a digitális tartalomszolgáltatás területén és annak határterületein dolgozik, tanul vagy képzéseket szervez.
Hogy ezt miként tudja segíteni a kamara által szervezett Open4Business rendezvény, amelyen októberben a Filming in Pécs is ott lesz, arra Deák Zoltán azt mondja: Pécsett a járulékos költségek miatt olcsóbban tudnak filmet forgatni, mint külföldön vagy a fővárosban, ez mindenképpen sokat jelent a leendő üzletfelekkel való tárgyalások során. A rendezvény egyik nagy előnye, hogy egy helyszínen több üzleti találkozót is le lehet bonyolítani egyszerre, és még utazni sem kell hozzá. Azonban az üzleti tárgyalásokra mindenképpen fel kell készülni.
- Fontos, hogy tisztázzuk, mit kínálunk, miben vagyunk erősek, melyek az egyediségeink. Sokat és sok embernek kell beszélnünk róla, hogy mit csinálunk, hiszen a beszélgetőpartnereink továbbadják az információkat – fogalmazza meg Deák Zoltán. – Arra is figyelni kell az ilyen találkozóknál, hogy legyen egy ún. utánkövetés. Ha találkozom valakivel, akivel később együtt dolgozhatunk, tartsam vele a kapcsolatot. Emellett elengedhetetlen ebben a szakmában, hogy jól beszéljünk angolul, és azokat a szakkifejezéseket használjuk, amelyeken mindenki ugyanazt érti, hiszen ennek jelentős szerepe van egy-egy megbízásnál.

 

Szerző: Kis Tünde