Üdvözöljük a

Orosz Norbert az Enterprise Europe Network új, dél-dunántúli követe | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Orosz Norbert az Enterprise Europe Network új, dél-dunántúli követe

Szerző: Hendinger Anita | 2015. február 28.

Az Enterprise Europe Network magyarországi konzorciuma 2015 február 25-én tartotta éves fogadását, melyen bemutatták a hálózat eddigi eredményeit, és felkérték a 2015-16-os időszak követeit. A követi program keretein belül egy-egy helyi vállalkozás jó példáján keresztül ismerheti meg a regionális vállalkozói kör a Hálózat nyújtotta szolgáltatásokat, valamint ezek előnyeit. 

Az Enterprise Europe Network magyarországi konzorciuma 2015 február 25-én tartotta éves fogadását. A rendezvényt Magyar Levente Gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár nyitotta meg. Köszöntőjében kitért a kormányzati gazdaságpolitika irányelveire és eszközrendszerére. A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) az egyik főpillére a hazai vállalkozások külpiaci térnyerését támogató kormányzati szándéknak. Az MNKH képviseletében Dr Kerekes György beszédében bemutatta az immár 25 országot lefedő kereskedőházak hálózatát, valamint az előző évben elért számszerű eredményeket.

 

Az Enterprise Europe Network az Európai Unió egyetlen és egyben a világon a legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózata. A hazai konzorcium első működési ciklusát 2014. december 31-én zárta. Az eredményeket Hendinger Anita a Hálózat Pécs-Baranyai regionális vezetője ismertette. 2008-2014 között a konzorcium munkatársai közel 13 000 ügyfélnek nyújtottak tanácsadói szolgáltatást. A Hálózat eredményességét mérő indikátorok közül külön kiemelhető a 2008-2014 között több, mint 12000 tárgyalás szervezése és lebonyolítása különböző üzletember találkozók keretein belül. Az Enterprise Europe Network tanácsadói segítségével ez idő alatt kötött konkrét nemzetközi megállapodások száma megközelíti a 400-at. A külpiacokon kitüntetett jelentőséggel bíró szellemi tulajdon védelme tekintetében a Hálózat szakemberei több, mint 1000 alkalommal látták el hasznos információkkal a hozzájuk forduló hazai vállalkozásokat.

 

Az eltelt évek során elért kimagasló eredmények, valamint a sikeres pályázati anyagnak köszönhetően a konzorcium újabb 6 évre nyerte el a lehetőséget az uniós projektben való részvételre. A következő időszak célkitűzései között szerepel a minél komplexebb személyes tanácsadói szolgáltatásokon keresztül a vállalkozások végigkísérése a nemzetközivé válás útján hangsúlyozta Puskás Ágnes az Észak- és Közép-magyarországi régiók vezetője. Az első kétéves szakmai programban számszerűen 90 nemzetközi üzletember találkozó szervezése és bonyolítása szerepel. A rendezvények, tanácsadási szolgáltatások sikere elsősorban a nemzetközi megállapodások számában mérhető. A Hálózat kitűzött célja, hogy két év alatt 323 együttműködési egyezményhez segíti a hozzáforduló szervezeteket. A brüsszeli elbírálású, itthon is nagy érdeklődésre számot tartó Horizon 2020 keretprogramban az Enterprise Europe Network tanácsadói hathatós segítséget nyújtanak az érdeklődőknek mind a pályázat előkészítési valamint megvalósítási szakászában.

 

A következő ciklusra vállalt célszámok eléréshez a konzorcium 4 szakmailag kiemelkedő szervezettel kötött stratégiai partnerségi megállapodást, akik a rendezvény során mutatkoztak be. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-t Skultéty Tamás, ügyvezető igazgató, a Hipavilon, Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft.-t dr. Botos Viktor, ügyvezető igazgató, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségét Major Gábor, főtitkár az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.-t pedig dr. Bárdos Krisztina, ügyvezető igazgató mutatták be.

 

Az Enterprise Europe Network a nemzetközi Hálózaton belül egyedülállóként vezette be Követi programját. A program keretein belül egy-egy helyi vállalkozás jó példáján keresztül ismerheti meg a regionális vállalkozói kör a Hálózat nyújtotta szolgáltatásokat, valamint ezek előnyeit.  A követi felkérés 2 évre szól. A 2015-16 időszak követeit az éves fogadás során kérték föl:

  • Dél-Alföld Enterprise Europe Network Követe: ifj. Palotás Sándor – Déli-Farm Kft.
  • Közép-Dunántúl Enterprise Europe Network Követe: Belegrai Péter – MOTE Kft.
  • Nyugat-Dunántúl Enterprise Europe Network Követe: Hall Cecília – KONSys Kft.
  • Észak-Magyarország Enterprise Europe Network Követe: Juhászné Lipusz Marianna – Detki Keksz Kft.
  • Közép-Magyarország Enterprise Europe Network Követe: Szoboszlai István – Inepex Kft.
  • Dél-Dunántúl Enterprise Europe Network Követe: Orosz Norbert – RPT-InnoteQ Kft.
  • Észak-Alföld Enterprise Europe Network Követe: Dr. Csipkés József – Holland Alma Kft.
  • Nyugat-Dunántúl Enterprise Europe Network Követe: Horváth Ferenc – Fa-Feri Kft.