Üdvözöljük a

Pécsi sikerek - Amerikában nyert díjat a magyar ebook | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pécsi sikerek - Amerikában nyert díjat a magyar ebook

Szerző: Schmidt Enikő | 2013. október 24.

A Webstar csoport által fejlesztett “Történetek a gyerekszobából” című interaktív mesekönyv első része ezüstérmet szerzett a "2013 Moonbeam Children's Book Award" versenyen. A díjat 2007 óta ítélik oda az Egyesült Államokban. Idén 1200 nevező közül 165 kapott érmet 41 print és 6 e-book kategóriában. Az Egyesült Államok és Kanada mellett 7 másik ország nevezői versenyeztek.

Érdekesség, hogy a pécsi könyvet Jamie Lee Curtis könyve előzte meg a kategóriában. A Történetek a gyerekszobából L. Molnár Edit írónő, Steiner Lídia illusztrátor és a Webstar Csoport együttműködése kapcsán született interaktív könyvsorozat. Eddig két rész érhető el a hét részes sorozatból, a "First Colour megérkezik" (ennek angol verzióját díjazták Amerikában) és a "Panni baba nevet változtat". A könyv egyelőre iOS készülékeken az iBookstore-ban érhető el, de még idén elérhető lesz majd az Amazon könyváruházban is.

 

Reményeink szerint az idei Kamarai Extra - export tréninggel segíteni tudjuk a cég termékeinek nemzetközi piacon történő széleskörű megjelenését.

 

A könyv keletkezése

 

A mesék e-book formában való életre hívása igazi csapatmunka eredménye, ahol a közös cél az volt, hogy olyan minden szempontból igényes produktum szülessen, ami a könyvolvasás hagyományos értékeit, hangulatát is megjeleníti a technikailag modern hordozó felületen.  Ebben a szellemben dolgozott együtt író, illusztrátor, programozó, zeneszerző, beleadva szakmai tudását, sokszínűségét és könyvszeretetét a munkába. 

 

A történetek szereplői játékok, egy gyerekszoba megelevenedett lakói, akik nyüzsgő hétköznapjaik során izgalmas kalandokba keverednek.

A könyv különlegességéhez hozzájárulnak azok az interaktív elemek, melyek segítenek a gyerekek kreativitását, fantáziáját fejleszteni. Az e-book-ban nincsen automatikus felolvasás (read-aloud feature), sem animáció,  így a készítők törekvésének megfelelően nem helyettesíti, hanem kibővíti az együtt töltött idő lehetőségeit, hiszen a szülői jelenlét ugyanolyan fontos, mint egy hagyományos könyv esetében. Emiatt nem applikációként, hanem ebook formában jelennek meg a történetek, hangsúlyozva, hogy nem játékról, hanem könyvről van szó.

 

A könyv interaktív elemeket tartalmaz, és célzottan iBooks alkalmazáshoz készült, iPhone-on és iPad-en lehet használni. Az interaktív elemek nagy része érintésre kelnek életre.

 

Az elektronikus mesekönyv kiadás lehetősége egy pécsi írónő, L. Molnár Edit révén adódott számunkra, a történetek az ő tollából származnak. Edit Magyarországon, Pécsen született. A vers- és meseírás már gyerekkorától vonzotta, de első mesekönyve csak kislánya születése után, 2009-ben készült el. Magyarországon több kötete is megjelent nyomtatott formában, pl. a “Mese a kislányról, aki nem akart felnőni – és más történetek” (Ciceró Könyvstúdió Kft. – 2010.) és a “Mese a kisfiúról, aki mindig mindent félbehagyott – és más történetek” (Ciceró Könyvstúdió Kft – 2012.). Meséi jellegzetes hangvételűek, realisztikusak, történeteit mozgalmasság jellemzi. Stílusa könnyed és finom, ugyanakkor többrétegű, így hiteles karakterek jelennek meg történeteiben.

 

A mese karaktereinek életre keltésével Steiner Lídia pécsi illusztrátort bíztuk meg, aki igényes és a karaktereket hitelesen bemutató, szerethető figurákat teremtett. Az illusztrációk hagyományos akvarell technikával készültek, melyeket nagy felbontású szkennelt képek formájában használtak fel a szoftverfejlesztés során. Az együttműködés  nagyon sikeresnek mondható, hiszen Lídia a saját, jól felismerhető, jellegzetes jegyeit megtartva tudta egyedivé tenni az e-book szereplőit és motívumait.

A hangeffektek részben már létező mintákból, részben pedig új felvételek feldolgozásával készültek. A hangeffektek kialakításánál a szakértő, Kimmel Csaba, nagy figyelmet fordított arra, hogy illeszkedjenek az egyes karakterek egyéniségéhez, ugyanakkor egységes hangzásúak és viccesek is legyenek. A háttérzenét Nick Isabella kanadai szerző készítette.

A történetek eredetileg magyar nyelven íródtak. S bár terjedelmüket tekintve nem hosszúak, az angol fordítás a magyar nyelv sokszínűsége és bő szókészlete miatt különleges feladat volt a fordító, Najbauer Noémi számára.

 

Együttműködésünk nyomán végül 2012. decemberében jelent meg a „Történetek a gyerekszobából” című sorozat első kötete az iBookstore-ban, „First Colours megérkezik” címmel, magyar és angol nyelven. Ezt követte a második fejezet „Panni baba nevet változtat” címmel, melyet 2013. szeptemberében publikáltunk. Célunk az, hogy a több ezer hasonló e-mesekönyv közül igényességével és a különleges interaktív megoldásaival tűnjön ki. A sorozat összesen hét történetből áll.

 

Jelenleg az iBookstore 51 boltjában érhetőek el a mesék, év végén tervezzük más platformokon való megjelentetést (tablet, Kindle, stb.). 2013. januárjában elkészült az ebook honlapja, közösségi oldala és első promóciós videója is, és 2013 tavaszán indult a kapcsolódó, szervezett magyarországi és külföldi marketing kampány. A cég nagyban alapoz a közelmúltban kiadott “Sprinkfield” nevű játék-alkalmazás kapcsán szerzett tapasztalataira. A mese hét fejezetből áll, és terveink szerint az elkövetkezendő években több ütemben szeretnénk a maradék öt fejezetet is megvalósítani.