Üdvözöljük a

Reményteli kapcsolatok, új távlatok – sikeres bosnyák, horvát, magyar találkozó | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Reményteli kapcsolatok, új távlatok – sikeres bosnyák, horvát, magyar találkozó

Szerző: Weller Diána | 2017. április 28.

Jó hangulatban telt és ígéretesen zárult a Kamara, a Magyar-Horvát Tagozat és az Enterprise Europe Network közös „Nemzetközi partnerség és akik ebben segítenek” című programja, melyen Bosznia-hercegovinai, horvát és magyar vendégek vettek részt.

A rendezvény fő célja az üzleti lehetőségek és partnerek keresése, kétoldalú tárgyalások bonyolítása volt. Az eddig érkezett visszajelzések alapján a vállalkozók átlagosan három tárgyalást folytattak, melyeket többségében pozitívnak ítéltek.

A több, mint ötven résztvevővel zajló rendezvényt dr. Síkfői Tamás elnök nyitotta meg, majd a Bosznia-Hercegovina Föderáció Gazdasági Kamarájának alelnöke, Mirsad Jasarspahic úr ismertette az ország üzleti környezetét, a Kamara működését és a külkapcsolatokban, partnerségben leginkább érdekelt szektorokat.

Az EXIM Bank képviseletében Boros Gergely bemutatta a legnépszerűbb termékeiket a biztosítás, hitelezés, vevőfinanszírozás területén.

Ezt követően a bosnyák és magyar cégek mutatkoztak be röviden, majd kétoldalú tárgyalásokat folytattak egymással és a jelen lévő vállalkozásokat segítő szervezetekkel – kamarákkal, Enterprise Europe Network irodával, Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, fejlesztési ügynökségekkel.

A program második részéhez csatlakoztak horvát vendégeink: Vesna Haluga főkonzul asszony és Liszácz Mihály tagozati elnök köszöntője után a Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökségtől Kis-Pongrácz Judit a sokak által várt INTERREG V-A magyar-horvát együttműködési program néhány részletébe avatta be a hallgatóságot.  Kiemelte, hogy a leginkább preferált projektötletnek minősül, ha a horvát és magyar partnerek új terméket állítanak elő és azt új piacra – akár a bosnyák piacra – vezetik be a pályázat keretein belül.

A rendezvény visszaigazolta a magyar cégek egyre erősebb érdeklődését a déli, délkeleti országok iránt, fokozott várakozást és figyelmet a nekik szóló INTERREG program és hasonló lehetőségek irányába. A Magyar – Horvát Tagozat elnöke javaslatot is tett hasonló programok szervezésére, társszervezésére, népszerűsítésére évente többször - bevonva Szerbiát, Albániát és a többi balkáni országot is.  

Csatolt állományok: