Üdvözöljük a

Sokszínű program és szerteágazó együttműködés | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Sokszínű program és szerteágazó együttműködés

Szerző: Schmidt Enikő | 2017. október 12.

A siker kulcsaként ezt a két dolgot kell mindenekelőtt kiemelnünk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, és az Enterprise Europe Network szakértői hálózat Dél-Dunántúli irodájának szervezésében ez év október 4-6 között megvalósított, mind szakmailag, mind üzletileg nagyszabású nemzetközi konferencia és üzletember találkozó kapcsán.

A pécsi egyetemalapítás 650 éves jubileumi projektjének támogatásával 2017. áprilisában megalakult PTE Diaszpóra Projekt Hálózat örömmel csatlakozott az idei „Open4Business” Üzletember Találkozó és szakmai konferencia szervezéséhez, mely dinamikusan előmozdította az üzleti kapcsolataikat építeni kívánó magyar vállalkozások szinergikus gazdasági fejlődését nemzetközi színtéren.

 

A nemzetközi üzletember – találkozó mellett plenáris ülés, a Connect IT – Információmenedzsment Innovációs Klaszter Konferencia, a Duna Régió Stratégia workshopjai, a Design Pécs Hét eseményei, a Magyar Nemzeti Kereskedőház határmenti irodáinak fórumai, a PTE üzletfejlesztési platformjainak szekcióülése, céglátogatások és networking események is tarkították a programot.

 

A résztvevők között a határmenti és EU-s tagállamokból érkező diplomaták és a testvérvárosok képviselői mellett a kreatív ipar, gépipar, beszállítói szektor, környezetipar, élelmiszeripar és az ICT szektor gazdasági együttműködést kereső, kínáló vállalkozóit, egyetemeit, klasztereit köszönthettük. Egy tavaly óta zajló közös projekt sikerei révén, köszönthettük a nagyszámú finn vállalkozói delegációban a pécsi testvérváros, Lahti önkormányzatának gazdasági képviselőit és Hame megye Kereskedelmi és Iparkamarájának vezetőit is.

 

A rendezvény eredményei minden várakozásunkat felülmúlták:

 

14 országot képviselve 275 vendég vett részt a 3 napos rendezvénysorozat programjain. Nagyobb (14-18 cég/ország) külföldi vállalkozó csoport Horvátországból, Finnországból, Romániából és Németországból érkezett. A B2B-n résztvevő 144 cég közel 350 előre egyeztetett üzleti megbeszélést bonyolított le. Az informális találkozókkal tárgyalásaik száma meghaladta a 400-at. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy idén átlagban 4 tárgyalást bonyolított minden egyes vállalkozó, de természetesen a rutinosabbak között volt, aki a maximális tárgyalási lehetőséget kiaknázva 16 külföldi vállalkozóval tudott itt helyben, Pécsett tárgyalni.

 

Az "Open4Business Matchmaking Event 2017" zárónapján két céglátogatásra került sor. Az érdeklődők megtekinthették a Szentágothai János Kutatóközpont orvos-biológiai, természet-tudományi, műszaki-informatikai innovációs tevékenységét illetve a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra egyedülálló műhelyét, amely világszerte foglalkozik orgonák építésével és felújításával.

 

Az első visszajelzések szerint a résztvevők nagyon elégedettek voltak az esemény szakmai megszervezésével, valamint hasznos és hatékony üzleti találkozókról számoltak be. Sok év tapasztalatával ellentétben, idén nem kellet sokat várni arra, hogy sikeres üzletkötésekről számoljanak be. Az rendezvényt követő 5 napon belül a tárgyalóktól visszaérkezett 40 százaléknyi visszajelzés tanúsága szerint 87 potenciális, jövőbeni együttműködésről, és 16 azonnal megkötött üzletről kaptunk visszajelzést.

 

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak minden, a 2017 áprilisa óta zajló szervezésben és lebonyolításban együttműködő és közreműködő, támogató partnernek.