Üdvözöljük a

Származási ország kötelező jelölése a termékeken – „Made In” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Származási ország kötelező jelölése a termékeken – „Made In”

Szerző: Hendinger Anita | 2013. október 3.
A harmadik országból Európába érkező termékeken jelenleg nem kötelező feltüntetni, hogy azt melyik országban gyártották. Az Európai Bizottság véleménye szerint ugyanakkor nemcsak az élelmiszeripari, de az egyéb feldolgozott termékek is veszélyesek lehetnek a fogyasztók egészségére, ezért fontos, hogy ezekben az esetekben is egyértelműen azonosítani lehessen a gyártót.

Az Európai Bizottság 2013 márciusában tette közzé a termékbiztonságról és piacfelügyeletről (Market Surveillance and Product Safety) szóló jogszabály tervezetét, amelynek 7. cikke kötelezővé tenné a származási országra utaló „Made In” jelzés feltüntetését. Legyen szó akár harmadik országból érkező import áruról, akár az Európai Unióban gyártott termékről.

 

A származási országot a Közösségi Vámkódex nem preferenciális származásra vonatkozó szabályai szerint kell meghatározni, vagyis az „utolsó lényeges átalakítás” a mérvadó.

 

A termékbiztonságról és piacfelügyeletről szóló jogszabály - javaslatról jelenleg folynak az intézményi megbeszélések.
Az Európai Parlament belsőpiaci és fogyasztóvédelmi bizottsága (IMCO) 2013 júliusában tárgyalta a dossziét, a módosító javaslatokat szeptember végéig lehetett benyújtani. Az IMCO szavazás várhatóan októberben lesz, a plenáris szavazás pedig várhatóan 2014 elején. Az Európai Bizottság várakozásai szerint a rendelet 2015-ben lépne hatályba. A Tanácson belül azonban továbbra is megosztottak a vélemények, Svédország, Dánia és Hollandia ellene, míg Franciaország és Olaszors zág a javaslat mellett áll.
 

Az Eurochambres-ban két munkacsoport is foglalkozik a dossziéval:  a belső piaci és a vám munkacsoport. Az Eurochambres elkészítette állásfoglalását, mely a nemzeti kamarák javaslatait is tartalmazza.