Üdvözöljük a

Szijjártó Péter bemutatta a világ legnagyobb és az EU egyetlen vállalkozásfejlesztési hálózatának magyarországi KKV követeit | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szijjártó Péter bemutatta a világ legnagyobb és az EU egyetlen vállalkozásfejlesztési hálózatának magyarországi KKV követeit

Szerző: Hendinger Anita | 2013. december 12.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár december 10-én mutatta be az Enterprise Europe Network magyarországi konzorciuma által életre hívott EEN követi programot.

Az Enterprise Europe Network (EEN), a világ legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózata a jövőben nagykövetek segítségével teszi láthatóbbá tevékenységét. Az EEN követek (brand ambassadorok) sikeres, példamutató kkv-k képviselői, akiknek az EEN segített abban, hogy új üzleti partnereket találjanak, vagy bővítsék megrendelői körüket.

 

„A kormány a világ legnagyobb vállalkozásfejlesztési hálózatának eszközrendszerét is beveti a magyar kis- és közepes vállalkozások exportsikereinek támogatása érdekében.   Az Enterprise Europe Network hálózatán keresztül 174 nemzetközi megállapodást kötöttek a magyar kkv vállalkozások 2011-től a mai napig” - mondta el beszédében Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, amikor bemutatta az EEN követeit.

 

Az eseményen azok az EEN követek mutatkoztak be, akik egy éven keresztül Magyarország hét uniós régiójában képviselik az EEN hálózat magyarországi sikereit, mint elismert, példamutató vállalkozások. Az idén első alkalommal kiosztott címet olyan hazai kkv-k nyerhették el, amelyek termékeik vagy szolgáltatásaik fejlesztéséhez, valamint üzleti partnereik felkutatásához a magyar EEN hálózat támogatását vagy szakmai segítségét vették igénybe. Az idén az EEN konzorcium követévé választották az ATEKNEA Solutions Hungary Kft-t, a Pharmacoidea Kft-t, a MOTE Kft-t, az Attrecto Zrt-t, a KERKO MÉDIA Kft-t és a Kreatív Ipari Klasztert, a Pannon Guard Biztonsági Szolgáltató Zrt-t, valamint a Karlwood Kft.-t.

 

AZ EEN konzorciumi partnerek (5 kereskedelmi és iparkamara, 2 vállalkozásfejlesztési alapítvány és a konzorciumot vezető Nemzeti Külgazdasági Hivatal) a követi programtól azt remélik, hogy általa növelhető a hálózat láthatósága, valamint több hazai kkv köthet nemzetközi együttműködési megállapodást a jövőben segítségükkel.

A követek rendszeresen részt vesznek rendezvényeken, ahol az Enterprise Europe Network szolgáltatásainak sikerességéről tartanak előadást, valamint médiaszerepléseket vállalnak, ahol a Hálózat tevékenységét népszerűsítik. Az Enterprise Europe Network magyar hálózata bízik benne, hogy sikerül még több vállalkozót megszólítani és a jövőben még több kkv veszi igénybe az alapvetően ingyenes EEN szolgáltatásokat (pl. üzletfejlesztési és innovációs tanácsadás, üzleti és innovációs partnerkeresés adatbázis támogatással). A tagság lehetőséget ad a szoros nemzetközi üzleti együttműködések kialakításához, technológia transzfer keretében tudás- és technológia megosztáshoz, valamint külföldi partnerekkel közös K+F projektek megvalósításához, amellyel növelhető a magyar vállalkozások versenyképessége.

 

Háttér

Az Enterprise Europe Network az Európai Bizottság egyetlen vállalkozásfejlesztési hálózata, amely az európai uniós tagállamokon kívül 25 további országban (összesen több mint 50 ország) van jelen. 

A magyar hálózat sikerességét mutatja, hogy a 2011-12-es időszakban nemzetközi összehasonlításban a több mint 50 hálózati tagország közül Magyarország a 10. helyen áll a nemzetközi együttműködések (üzleti, technológia transzfer és K+F) számát tekintve. A rangsorbeli 10. helyezés az ország méretéhez képest kiemelkedő teljesítmény.