Üdvözöljük a

Törökország – gazdasági híd az EU és Ázsia között | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Törökország – gazdasági híd az EU és Ázsia között

Szerző: Hendinger Anita | 2013. május 10.

75 milliós belföldi piac; növekvő népesség – csökkenő munkanélküliség; 10 év alatt megháromszorozódott GDP (jelenleg 10 504 USD); 152 Mrd. dollár export; 236 Mrd. dollár import. Isztambul - 15 milliós főváros, amely a kereskedelem 2/3-át bonyolítja. Határozott elképzelések, dinamikus fejődés.

Az Enterprise Europe Network pécsi irodája évente más-már ország bemutatására szervez Gazdasági Napot, tavaly Kína, idén Törökország került fókuszba. A bevezetőben kiemelt gazdasági adatok kétségeket kizáróan alátámasztják, hogy Törökország jó választásnak bizonyult.

Az általános gazdasági környezet bemutatását a Török Nagykövetség helyettes kereskedelmi attaséja Seva Sedgi kisasszony tartotta, aki egyébként a Török Gazdasági Minisztérium kiküldöttjeként dolgozik Magyarországon és minden gazdasági kérdés megválaszolásában tevékenyen részt vesz, segíti a magyar-török gazdasági kapcsolatok alakulását és szektor specifikus információkkal is rendelkezik.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar – Török Tagozata tavaly alakult, elnöke Rév András,  alelnöke Kovács József – korábbi külgazdasági szakdiplomata, a magyar-török üzleti kapcsolatok aktív formálója. 2013-ra 12 programot terveztek, ebből az egyik Isztambul-Izmir kiutazó delegáció, melynek együttműködő partnere a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamra. (Az út részleteiről folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket)

Pályázati forrásból 10 céget kívánunk támogatni, önkéntes kamarai tagjainkat preferálva. A szeptemberi út célja, üzleti és személyes kapcsolatok építése, a török piac feltérképezése, az Izmiri vásár megtekintése. Egy – földrajzilag – távolabbi országgal történő bármilyen gazdasági kapcsolat előtt érdemes a tárgyalási szokásokat megismerni, helyi praktikákat ellesni. Szerencsés, ha ez szervezetten történik, a delegációkra mindenhol nagyobb figyelmet fordítanak.

A törökök kiváló kereskedők, üzletemberek és különösen nyitottak a magyarok irányában, érdemes tőlük tanulni. Ezt hangsúlyozta minden előadó és erősítette meg Horvát László török tiszteletbeli konzul is, aki röviden ismertette a testvérvárosi kapcsolatokat (Pécs, Szigetvár és Mohács is rendelkezik testvérvárosi kapcsolatokkal). Ezek eddig többnyire kulturális jellegű együttműködések voltak, ideje a gazdasági vonalat is élénkíteni.

Mely szektorok a legesélyesebbek az export tekintetében?

-          Elektronika (monitorok, telefonok)

-          Élőállat

-          Gépgyártás (alkatrészek mezőgazdasági, autó, hajó stb.)

-          Műanyagipar (fröccsöntő gépek, szerszámok)

-          Orvos/biotechnológia

-          Környezetvédelem (víztisztítás)

A februári miniszterelnökök közötti találkozón kitűzött cél, miszerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom elérje az 5 milliárd dollárt, bíztató. Önmagában ez csupán egy szám. Az eredményhez szükség van a KKV-k aktív közreműködésére is.