Üdvözöljük a

Új kamarai szolgáltatások exportőröknek | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új kamarai szolgáltatások exportőröknek

Szerző: Hendinger Anita | 2014. január 15.

 

Új szolgáltatásokkal bővítette a főleg kis- és középvállalkozások számára nyújtott exportsegítő szolgáltatásait a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Honlapján mostantól interaktív exportkalauz, 16 fontos EU-n kívüli ország gazdaságát, pénzügyi és kereskedelmi szabályozását ismertető tanulmány, valamint a magyar cégek exportajánlatait tartalmazó, többféle keresési lehetőséget nyújtó adatbázis segíti a külpiacok meghódítására készülő vagy az azokon tartós jelenlétre törekvő magyar vállalkozásokat.

A kereskedelmi és iparkamarák egyik hagyományos feladatköre a kereskedelem ösztönzése. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – amely a magyarországi kamarai hálózat ernyőszervezete –élénk nemzetközi tevékenységet fejt ki annak érdekében, hogy a kamarai tagvállalatok mind nagyobb mértékben vegyenek részt az országok közötti árucserében, a külföldi tőkebefektetésekben, valamint a korszerű technológiák és innovatív megoldások átadásában és átvételében. 

 

Az internet elterjedése a kamarák tevékenységi formáit is gyökeresen átalakította. A személyes kapcsolatok mellett egyre nagyobb az igény a számítógépen könnyen hozzáférhető, egyszerűen kezelhető, felhasználó-barát alkalmazások iránt. Ennek az elvárásnak kíván az MKIK eleget tenni  – többek között - az Exportkalauz néven elindított új szolgáltatással. A szolgáltatás elsősorban azoknak a kis- és középvállalkozásoknak nyújt gyakorlati segítséget, amelyek most először próbálkoznak termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésével a határon túl. Az útmutató öt lépésben kalauzolja végig a potenciális exportőröket a külpiacok meghódításának gyakorta rögös útján, az exportképesség felmérésétől a lehetséges célpiacok kijelölésén, az exportstratégia meghatározásán át a kapcsolatteremtés sokféle módszerének ismertetéséig.

 

A reménybeli célpiacok kiválasztását részletes országtanulmányok segítik. Jelenleg 16 EU-n kívüli, a kormányzat külgazdasági stratégiájában is fontos helyre sorolt exportpiac sajátosságait ismertetik a GVI (Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet) által készített összeállítások.  Az állandó időhiánnyal küszködő vállalati vezetők igényeinek megfelelően az ismertető az egyes témakörökről igen tömör, csak a legszükségesebb tudnivalókra koncentráló szövegelemeket közöl: a részletesebb információk iránt érdeklődőket az egyes szakaszokhoz csatolt bőséges linkgyűjtemény segíti.

 

A kamarai Export Directory már most 3000 magyar cég adatait, valamint exportra szánt áruinak és szolgáltatásainak felsorolását tartalmazza. A területi kamarák és szakmai szervezetek segítségével folyamatosan bővített adatbázisba a magyarországi vállalkozások díjmentesen tölthetik fel adataikat, amelyek mind online, mint rendszeres időközönként frissített adathordozókon hozzáférhetők.