Üdvözöljük a

Új uniós fogyasztói jogok: egységes védelem az egész EU-ban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új uniós fogyasztói jogok: egységes védelem az egész EU-ban

Szerző: Schmidt Enikő | 2014. január 9.

A fogyasztói jogok erősödésével a vásárlók EU-szerte mindenütt nagyobb védelemben fognak részesülni.

Decemberben léptek életbe az új fogyasztói jogok az EU 28 tagországában. Mostantól biztonságosabb lesz mind az online, mind a bolti vásárlás az EU 507 millió lakosa számára.

Az új szabályok értelmében a fogyasztók – internetes, telefonos vagy postai megrendelés esetén – az ügylettől számított 14 napon belül bármiféle indoklás nélkül visszamondhatják a vásárlást. Ez az ún. megfontolási (vagy gondolkodási) idő EU-szerte mindenütt érvényes lesz.

A kereskedőknek pedig ebben az esetben 14 napon belül vissza kell téríteniük a termék vételárát, beleértve a szállítási költségeket is. A kereskedő igényt tarthat arra, hogy a vevő viselje az áru-visszatérítés költségeit, de erről előzőleg világosan tájékoztatnia kell a vásárlót.

Nagyobb átláthatóság

A vevők abban az esetben is könnyebben elállhatnak majd a vásárlástól, ha a terméket az otthonukba ellátogató ügynöktől vagy online árverésen vásárolták.

A jövőben tiltva lesz az a gyakorlat is, hogy a kereskedő weboldalán – például internetes repülőjegy-vásárlás esetén – a különböző extra szolgáltatások (biztosítás, autóbérlés stb.) igénylésére szolgáló négyzetek alapértelmezett helyzetben be vannak jelölve, aminek eredményeképpen a vevő, amennyiben elmulasztja eltávolítani a bejelölést, szándékával ellenkezően megvásárolja ezeket a kiegészítő szolgáltatásokat is.

Nincsenek többé rejtett költségek

A kereskedőknek a jövőben világosan fel kell tüntetniük az értékesítésre szánt termék vagy szolgáltatás teljes költségét. A vásárlónak így nem kell tartania attól, hogy olyan pótdíjakkal, extra költségekkel szembesül, amelyekről nem volt tudomása a termék vagy szolgáltatás megrendelése előtt.

A hitelkártya-használatért felszámítható díjak is maximalizálva lesznek. A kereskedők ugyanis a jövőben nem vethetnek ki magasabb díjat annál, mint amennyibe nekik került a hitelkártyás fizetés biztosítása.

Az emelt díjas ügyfélszolgálati hívásoknak is befellegzett, hiszen az új szabályok tiltják, hogy a kereskedők a rendes hívásdíjaknál magasabb tarifát számítsanak fel az ügyfélszolgálatra beérkező hívásokért.

Az új fogyasztói jogokat rögzítő irányelvről – amely négy korábbi irányelv helyébe lép – még 2011-ben született megállapodás. A tagállamoknak 2013 decemberéig kellett átültetniük a fogyasztók jogairól szóló irányelvet a nemzeti jogrendjükbe.