Uniós áfareform tervek

Szerző: Weller Diána | 2017. október 17.

Egyablakos ügyintézés, nagyobb összhang, kisebb bürokrácia, csalás elleni fellépés. Az uniós piacon tevékenykedő baranyai vállalkozásokat is kedvezően érintheti, hogy az Európai Bizottság egy tervet dolgozott ki és mutatott be a héaszabályok reformjáról. Az átalakítás a kormányzatok és a vállalkozások számára is javítaná és korszerűsítené a rendszert.

Jelenleg évente összességében több mint 150 milliárd euró értékű adó „tűnik el” a rendszerből, vagyis a tagállamok ennyivel kevesebbet költhetnek iskolákra, utakra vagy egészségügyre. Ebből a becslések szerint mintegy 50 milliárd euró – vagy uniós polgáronként 100 euró – a határokon átnyúló héacsalásra vezethető vissza. A csalással szerzett pénz a bűnszervezetek és a terrorizmus finanszírozását is szolgálhatja. A javasolt reformnak köszönhetően ez az összeg a becslések szerint 80%-kal csökkenne.

 

A héareform emellett szilárdabbá és ügyfélbarátabbá tenné a rendszert. A Bizottság olyan héarendszert akar, amelynek révén az európai vállalkozások az egységes piac összes előnyét kiaknázhatják, és a globális piacokon is versenyképesek lehetnek. A határokon átnyúló tevékenységet folytató vállalkozások megfelelési költségei jelenleg 11%-kal magasabbak, mint a kizárólag belföldi kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokéi. A héa egyszerűsítése és korszerűsítése a becslések szerint 1 milliárd EUR-val csökkentené ezeket a költségeket.