Üdvözöljük a

Uniós külügyi kihívások 2014-ben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Uniós külügyi kihívások 2014-ben

Szerző: Hendinger Anita | 2014. január 14.

Nem csak Európán belül néz szembe kihívásokkal ez EU, a globális színtéren is hatékonyan együtt kell működnie a nemzetközi partnerekkel, például az Egyesült Államokkal, Oroszországgal vagy Kínával. Az együttműködés sikerén a gazdasági teljesítmény vagy éppen a terrorizmus elleni küzdelem hatékonysága is múlik.

Az EP külkapcsolati szakértőit, az idei év legnagyobb kihívásainak és lehetőségeinek a következőket tartják:

 

Elmar Brok, (néppárti, német), a külügyi szakbizottság elnöke:

 

Ahogy telik a 21. század, az EU-nak számos összetett problémával kell szembenéznie a többpólusú világban. Ahhoz, hogy az EU hű maradjon az értékeihez és a kitűzött céljaihoz, tisztában kell lennie azzal, hogy milyen kihívások és lehetőségek rejlenek a stratégiai kapcsolatokban. Különösen igaz ez az Egyesült Államokra, Kínára és Oroszországra. 2014-ben az EU-nak ismét bizonyítania kell, hogy a többi nagyhatalommal egyenlő szerepet tölt be a világban. De ehhez arra van szükség, hogy a tagállamok egységesen szólaljanak meg külügyi témákban.

 

Knut Fleckenstein (szocialista, német), az EU–Oroszország parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttség elnöke:

 

Az EU nem fogadhatja el, hogy egy ország, amely stratégiai partnere akar lenni, politikai és gazdasági befolyást gyakoroljon más, az EU-val együttműködni kívánó országokra. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban Oroszország számos módon, gazdasági és politikai eszközökkel gyakorolt nyomást az EU néhány keleti szomszédjára, Örményországra, Ukrajnára és Moldovára. Az EU–orosz kapcsolat legnagyobb kihívása az lesz, hogy miként folytassuk a munkát a közös célok érdekében, és találjunk eközben megoldást az aktuális problémákra.

Christian Ehler (néppárti, német), az Amerikai Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség elnöke

 

Az USA-val való kapcsolatunk legnagyobb kihívásai és lehetőségei 2014-ben, hogy visszaállítsuk a bizalmat Európa és Amerika között, erősítsük a kapcsolatokat például a szabadkereskedelmi megállapodáson keresztül, és ne feledkezzünk meg a közös értékekről, célokról, de a közös felelősségről sem.

 

Crescenzio Rivellini, (néppárti, olasz), a Kínával fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség elnöke

 

Az EU mellett Kína is útelágazáshoz érkezett. Az EU fokozatosan kikerül az adósságválságból és fontos szerkezeti reformokat hajt végre. Kínában a növekedési modellre egyre nagyobb nyomás nehezedik, és a kínai vezetés is kiemelte, hogy további reformokra van szükség. Az EU–Kína kapcsolat elengedhetetlen mindkét fél gazdasági növekedéséhez és jólétéhez. Mindkét félnek hosszú távon kell gondolkodnia a meglévő kapcsolatok megerősítéséről.

 

Forrás: Európai Parlament