Üdvözöljük a

Üzenet a palackban – EEN sikertörténet Skóciából | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Üzenet a palackban – EEN sikertörténet Skóciából

Szerző: Császár Gergely | 2015. február 24.

Cikk egy skót szeszesitalgyártó induló vállalkozásról, mely hasznos tanácsot kapott szellemi tulajdon és termékfejlesztés területén az Enterprise Europe Network-től.

 

Az ételek és italok iránti közös szenvedély inspirálta Martin Murray-t és feleségét, Claire-t arra, hogy szeszfőző üzemet indítson a skót-felföldi Dunnet városában, Dunnet Bay Distillers néven. Az első terméküknek, mely helyi növényi összetevőket tartalmaz, a „Rock Rose Gin” nevet adták.

Egy vállalkozóval folytatott tárgyalása után Martin Murray rájött, hogy mielőtt elindítaná üzletét, ki kell találnia, miképpen lehet levédetni a termékek nevét, illetve más értékes szellemi javakat.

 

Támogatásért a „Highlands and Islands Enterprise”-hoz folyamodott, mely egyike a világszerte mintegy 600 irodából álló Enterprise Europe Network-nek.

 

Az iparjogvédelmi és innovációs tanácsadó Ewen Macaulay számos területen tudott hasznos javaslatot adni. Először áttekintette a Murray család szerződéseit, melyeket egy egyetemmel készültek megkötni eljárás- és receptfejlesztés témában.

 

„Észrevettük, hogy a szerződésben foglaltak inkább az egyetem érdekeit szolgálták, de tárgyalások útján igazságosabb feltételeket értünk el.” – mondta Macaulay. Márkaépítés terén szintén hasznos gyakorlati tanácsokat adott, beleértve a védjegyeztetést, domain név regisztrációt, a közösségi média használatát, és segített az egyedi formájú gines üveghez kötődő formatervezésiminta-oltalom megszerzésében, és a címke oltalmaztatásában is.

 

Elmagyarázta a szellemi tulajdonban rejlő értékek, kereskedelmi haszon kiaknázásának fontosságát.

 

Útmutatást adott a vállalkozásindítás terén, a termékfejlesztés előkészítésekor hasznos ellenőrzőlistát adott, és rávilágított a munkavállalók szerződéseiben rögzítendő titoktartási – szellemitulajdon-védelmi passzusok lényegére is. Megismertette a K+F adójóváírás rendszerét, mely lehetővé teszi a skót KKV-k számára a termékfejlesztéshez köthető saját költségek visszaigénylését.

 

Ezekkel az - egyedül valószínűleg felfedezhetetlen - információkkal felfegyverkezve a Murray család 2014. augusztusában elindította a Dunnet Bay Distiller-t, és helyi kereskedők, valamint a cég weboldala segítségével megkezdte a Rock Rose kézzel készített skót gin értékesítését. A termék azóta „best seller” lett, és minden gyártási sorozat elfogy még az elkészülése előtt.

 

„A Hálózattal végzett közös munka kiváló volt.” – mondja Martin Murray. „Ha nem találkoztam volna a tanácsadóval, akkor ezeket a témákat valószínűleg „parkoltattam” volna a termelés megkezdéséig, amikor pedig már késő lett volna. Ajánlani tudom a Hálózatot, mint a projektünk sikerének kulcsát.”

 

FotóDunnet Bay Distillery

Enterprise Europe Network partner: Highlands and Islands Enterprise, Inverness

Kapcsolódó anyagok: