Üdvözöljük a

Virtuális? Valóság? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Virtuális? Valóság?

Szerző: Schmidt Enikő | 2017. szeptember 15.

Fogadta mát Önt hologram hostess konferencián? Elterelhetjük-e a fájdalom gondolatát a virtuális valóság szemüvegén keresztül? Megszűntethetők-e fóbiáink, félelmeink pókoktól, szűk terektől, embertömegtől, közönségtől a virtuális valóságban zajló tréning által? Meg tudja-e szerelni a szakács a tengeralattjáró motorját a kevert valóságra (mixed reality) fejlesztett program segítségével? Fel tud-e építeni 100 bármilyen szakképzettségű ember a virtuális valóság eszközeinek segítségével egy űrbázist a Marson?

Döbbenetünkre IGEN IGEN IGEN a válasz. „Pedig azt hittük, hogy ezek a kölykök csak játszanak”- mondta az Enterprise Europe Network nemzetközi hálózatának egyik képviselője a szeptember 5-8 között Koppenhágában szervezett CopenX Reality konferencia szünetében. A virtuális valóság VR/AR felhasználási területe a skandináv térségben úgy tűnik, már messze túlmutat a játékokon. Egyértelmű kutatási és fejlesztési irány az orvosi célú – pl. gyógyszeres vagy pszichoterápiás kezelést kiváltó-, képzési, edukációs és szocializációs felhasználás. A VR technika lehetővé teszi, hogy az agyunk számára 95%-ban valójában megélt tapasztalatot szerezzünk, így sokkal hatékonyabb tanulást és tréninget jelent, mint az erre csak sokkal alacsonyabb hatékonysággal működő tankönyvi tanulási folyamat.

 

Az Enterprise Europe Network kreatívipari szektorcsoportjának koppenhágai találkozója a VR/AR, mint fénysebességgel kibontakozó és teret hódító kreatív iparág eredményeiről és vállalkozási, együttműködési lehetőségeiről is szólt. Az Európai Bizottság számos most induló és párhuzamosan futó kreatívipari projektjének összekapcsolása és szinergiája volt a másik fontos eredménye a találkozónak, melyből a WORTH Partnership Project azonnali kapcsolódási lehetőséget is ajánl a hazai vállalkozóknak, akik a nemzetközi térben keresnek kreatívipari együttműködő partnereket. www.worthproject.eu