Üdvözöljük a

VIVACE és IP Valuation Toolbox | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

VIVACE és IP Valuation Toolbox

Szerző: Császár Gergely | 2014. január 24.

Az egyik legrégebbi Szellemitulajdon-védelmi Információs Pontként működő Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is részt vett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által szervezett VIVACE évzáró-évnyitó rendezvényén. Az esemény hivatalos programjának legfontosabb pontja az IP Valuation Toolbox bemutatása volt.

Dr. Németh Gábor igazgató beszélt a 10 éves VIVACE hálózatról, és reményét fejezte ki azt illetően, hogy a 2013-16-os Jedlik Terv szerint kiemelt támogatásra tarthat számot az iparjogvédelem, a szellemi tulajdon menedzsment. Varju Zsuzsa osztályvezető, a VIVACE program felelőse kiemelte a vidéki információs pontok szerepét az iparjogvédelmi tudatosságnövelésben, mely a tájékoztatáson keresztül a versenyképesség növelését célozza. Az együttműködési megállapodás aláírásával ettől az évtől a RIÜNET is a szerződött partnerek között szerepel, illetve idén további kereskedelmi és iparkamarai pontok csatlakozására is sor kerül. Az országos kamarai rendszer a tavaly megtartott középfokú iparjogvédelmi tanfolyam okán már a legnagyobb, országos lefedettséggel tud majd egységesen szolgáltatni.
 

Az SZTNH a nemzetközi együttműködéseket projektekkel, pályázatokkal tovább erősíti. Az InnovAccess keretein belül létrejött IP Valuation Toolbox is egy ilyen együttműködésből jött létre.

 

IP Valuation Toolbox

A Káldos Péter által bemutatott eszköz egy vezetett önértékelés, melyet a luxemburgi Henri Tudor Kutatóintézet fejlesztett ki, és melyet az SZTNH licencia szerződés keretein belül ad át díjmentesen, várhatóan minél több VIVACE partnernek. Az ügyfelek számára is célzottan ingyenes Excel alapú eszközt a hivatal fordíttatta le, más változtatást nem tett.

 

Célja a vállalkozások támogatása szellemi vagyonuk értékbecslésében, üzleti tanácsadás, mely segítségével a vállalkozás felkészülhet egy komolyabb, bankok és kockázati tőkés értékelés elvégzésére.

 

Mit lehet értékelni? Kvalitatív és kvantitatív módszerekkel
- technológia alapú szellemi vagyont: technológia, szabadalom, know-how, illetve
- marketing alapú szellemi vagyont: márkanév, védjegy…

 

Az értékelő szerepe a kérdőív értelmezése az ügyfél számára. Az eredmény hitelessége a beadott adatok hitelességén múlik, tehát az ügyfélen, miután külső szakértő részvételét a projekt nem kéri vagy támogatja pénzügyi vagy más forrásokból.

 

Az eredmény elfogadása a saját módszereket alkalmazó bankok vagy kockázati tőkések által nem megerősített.