A reziliencia szerepe a munka világában

Szerző: Dr. Lakner Szilvia | 2016. szeptember 23.

Globális világunk egyik meghatározó jelensége a folytonosság hiánya (diszkontinuitás), amely az élet töredezettségére utal. Töredezett világunkban a szervezeti atmoszféra is drasztikus változásokon ment keresztül, amelynek legfőbb oka a munka intenzívebbé válása, a folyamatos információs túlterheltség, a társasági kapcsolatok szétesettsége, egészen az „érzékelési vákuumig” – mindezek negatív spirálhoz vezetnek.

A törések és újrakezdések váltak normális állapottá, amelyek azonban nagyfokú nyomásként nehezednek korunk munkavállalóira, és egyben olyan kompetenciák fejlesztését hívják életre, mint a rugalmas alkalmazkodóképesség. Egy olyan világban élünk, ahol a töredezettség ellenére meg kell tanulnunk rugalmassá válni, hogy a ránk nehezedő nehéz élethelyzetek, a túlzott feszültség, a nyomás és a stressz ne törést okozzanak az életünkben - maradandó sérülésekkel -, hanem a flexibilitás erejével továbbmozdítsanak bennünket. Stressz-tűrő képességünk nagymértékben függ a rezilienciánktól, ami nem más, mint a mentális ellenálló képesség.

 

Ennek alapja a rugalmasság. A rugalmas viselkedés azt jelenti, hogy egy adott külső feszültség, nyomás hatására bekövetkezett változás nem maradandó, tehát vissza tudunk „pattanni” normális állapotunkba. A reziliencia azt a tulajdonságunkat jelöli, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a terhelő élethelyzetek ellenére is képesek legyünk megőrizni belső egyensúlyunkat, és a krízishelyzetekben is fel tudjunk állni. A reziliencia saját rendszerünk toleranciája a zavarokkal szemben, amelynek révén a növekvő terhek, kihívások kapcsán nem összetörünk, hanem megerősödünk!

 

Rezilienciáról akkor beszélhetünk, ha egy rendszer rugalmas módon egyensúlyt képes kialakítani, de immáron egy magasabb szinten stabilizálódik az új állapotban.

 

Mi NEM a rezilencia?

  • …nem garantálja az immunitást! Nincs garancia, hogy nem hat ki ránk!
  • … nem irreális, naiv prioritás!
  • … nem arról szól, hogy kemények vagyunk és érzelemmentesek!

A reziliencia személyes dolog, a vállalati kultúra nem lesz hatással az egyéni reziliencia szintre!

A reziliencia a legjobb védelem a kiégés és a stressz ellen!

 

Kérdésként vetődhet fel

  • Honnan merítsük azt az erőt, amelyre nap, mint nap szükségünk van az életünk alakításához?
  • Miért merül le az energiakészletünk?
  • Képesek lehetünk megtanulni, hogy a személyes energiaháztartásunkat kívül-belül tartósan kiegyensúlyozva kezeljük?
  • Hogyan sikerül minden nap újra és újra létrehozni azt az erőt, amire szükségünk van az összes feladatunkhoz, igényünkhöz és vágyunkhoz?

Erre keressük a választ a következő írásunkban.