Harc nem volt, de jó gyakorlatok és alternatíva igen

Szerző: Császár Gergely | 2018. május 28.

Sikeresen zajlott le a 2018. évi III. Dél-Dunántúli Humánerőforrás Konferencia. A tavalyinál többen voltak kíváncsiak az aktuális trendeket megismertető, ám gyakorlatorientált konferenciára. Átadtuk az Innováció a motivációban pályázat díjait, "motiváltuk" a munkavállalókat, „értékeltük a teljesítményüket” – és összevetettük a robotokéval, illetve a kobotokéval. A résztvevők pedig 4,8-asra értékelték a rendezvény témaválasztását.

...az 1-5-ig terjedő skálán, ahol 5 a legjobb.

 

"Nagyon örülök, hogy részt vehettem a konferencián. A színvonalas előadások és a workshop egyaránt hasznos volt számomra."
Tóth Andrea a "munkaerő fejlesztése és megtartása" kategóriában HR díjat nyert Neuro CT Diagnosztikai Központ képviseletében

 

 "A konferencia közvetlen, baráti és szakmailag hasznos volt."
Szellő János címzetes egyetemi docens
Pécsi Tudományegyetem, KPVK

 

Keretes szerkezetű volt az idei konferencia: dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megnyitó beszédében a kialakult helyzet világgazdasági és uniós összefüggéseiről beszélt – mi várható? Ebben a folyamatban a digitalizáció-robotika jelentős szerepet játszik, mint a hiányzó munkaerő kiváltásának alkalmas eszköze.

 

Nyolc előadással később erre is reflektált jövőbetekintő előadásában dr. Várady Géza, a PTE Műszaki és Informatikai Kar mb. tudományos és kapcsolati dékánhelyettese, aki elképesztő fejlődési ívet, és exponenciálisan gyorsuló pályát rajzolt fel az elkövetkezendő időszakra – egészen 2045-ig…

 

…és ezt folytatta Vida Péter, a Viapan Group elnöke is, aki a kiállított Sawyer robottal demonstrálta is, mire képes ma a munkaerő-kölcsönzésbe is befogható robotika, illetve a kobotok, a kooperatív robotok, melyek együttműködve az emberekkel, gazdasági-társadalmi hasznot hoznak.

 

A PBKIK Humán Klub elnöke, Ódorné Kovács Ildikó (Odoor Consulting) a 3 éve működő klub eddigi eredményeinek ismertetése után átfogó képet adott a munkaerőpiacról, a megváltozott munkavállalási formákról és attitűdről, és a szükségessé vált paradigmaváltásról. Az elnök ismertette a KamarAAkadémia vállalkozásfejlesztésben betöltött szerepét is, melynek létrejöttében tevékenyen részt vett.

 

Polló László (Effectsys) 20 év tapasztalatát sűrítette bele a hatékonyságnövelés és a termelékenység optimalizálásának „hard” faktoraira koncentráló előadásában. A megfelelő indikátorok kijelölése, a mérhetőség biztosítása, az arányok óvatos megváltoztatása és a versenyelőnyök erősítése vezet célra.

 

Rajnai Edina (Beugró), Pernyéz Zsuzsanna és Szabó Szilvia (HICS) a teljesítménynövelést „soft”, emberi oldaláról közelítették meg. A hallgatóságot megmozgató, „A rejtett erőforrások megtalálása és aktiválása - a visszajelzés, mint hatékonyságfejlesztő eszköz” című előadásukban a kiégésre, nem megfelelő munkakörre és egy sor hasonló tényezőre keresték a megoldást – az aktív közönséggel együtt.

 

Szellő János, a PTE KPVK címzetes egyetemi docense a kutatói oldalról közelítette meg a kérdést: „hol vannak a munkaerő-tartalékok Baranyában?”. A demográfiai okokon (pl. csökkenő népességszám és –szerkezet) túl más kockázati tényezők is nehezítik a munkáltatók helyzetét, bár az atipikus foglalkoztatási formák és az Ipar 4.0 jelenthet enyhülést.

 

Sipos Tünde (Forlong) a nyitólappal együtt mindössze két oldalt tartalmazó prezentációját a legtöbb értékelést kapott előadások közül a legmagasabbra értékelték a résztvevők, egyesek művészinek minősítették. A „Munkaerő-piaci kincs, ami nincs: az önmotivált ember” – ha lenne ilyen – egy kompetens, megfelelő autonómiával és kapcsolatokkal rendelkező személy lenne!

 

A módszervásár – infopiac alkalmával 7 témát dolgoztak fel a résztvevők interaktív módon:

  • 360 fokos értékelés – Turnár Csilla
  • A vállalati kultúra szerepe a munkaerő megtartásában – Harman Tibor
  • Coaching szemléletű vezetés – Pernyéz Zsuzsanna
  • Hogyan motiváljuk a munkatársainkat? – Sipos Tünde és Héder Sándor
  • Hol vannak a munkaerő tartalékok? – Zlatics József
  • Teljesítményértékelés – Sabján Eszter
  • Új trendek a toborzásban - munkaerőpiaci trendek – Jobbágy Julianna és Kerekes Zsófia

Minden moderátor kiváló értékelést kapott!

 

Kamarai HR díjkiosztó és a nyertesek bemutatkozása

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2018-ban első alkalommal hirdetette meg az „Innováció a motivációban – a legjobb baranyai munkahely” pályázatot, 2 kategóriában.

  • A szakma presztízsének megteremtése
  • A munkaerő fejlesztése és megtartása

 A beérkezett pályázatokat öttagú bizottság értékelte.

 

I. A szakma presztízsének megteremtése kategóriában

Kamarai HR díjat nyert: a „Mig-Tig” Kft. és a dm Kft.

Kamarai elismerő oklevelet kapott: a Tettye Forrásház Zrt. és Alexity Lilian Beatrix

 

II. A munkaerő fejlesztése és megtartása kategóriában

Kamarai HR díjat nyert: az IT Services Hungary Kft., a Neuro CT Diagnosztikai Központ., és a Devmads Kft.

Kamarai elismerő oklevelet kapott: a Kresz & Fiedler Kft., a Hauni Hungária Kft., és Alexity Lilian Beatrix.

 

A konferencián a díjátadó után a HR díj nyertesei közül a "Mig-Tig" Kft. részéről Barta Sándor, és az IT Services Hungary Kft. részéről Kónya László 15-15 percben bemutatták a témában kifejtett aktivitásaikat, eredményeiket – megosztották a cégeiknél alkalmazott jó gyakorlatokat!

 

 

 

Statisztika

III. Dél-Dunántúli Humánerőforrás Konferencia

1-5 skála (legjobb: 5, legrosszabb: 1)

Előadói átlag

4,41

Mennyire ítéli aktuálisnak a rendezvény
témaválasztásait?

4,80

Milyen volt a rendezvény szervezése, technikai lebonyolítása?

4,25

Milyennek találta a rendezvény helyszínét?

4,53

Összességében mennyire volt hasznos az Ön számára a rendezvény?

4,27

RENDEZVÉNY ÁTLAG (Előadó + Témaválasztás + Lebonyolítás + Helyszín + Hasznosság)

4,45

 

A publikus előadások 2018. június 1. után kerülnek fel a www.humankonferencia.hu weboldalra.