Üdvözöljük a

Kaland - Kísérlet - Kihívás? - Coach konferencia és képzés | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kaland - Kísérlet - Kihívás? - Coach konferencia és képzés

Szerző: PBKIK | 2016. május 25.

Izgalmas kaland az ICF-konferencia és az első magyar nyelvű, 100%-ban online végezhető ICF ACSTH COACH képzés beindítási kísérlete - mi ez, ha nem kihívás a javából? Megkértük Dobay Balázst, a kamarai tag D-Lab Consulting Kft. ügyvezetőjét, hogy meséljen a részletekről.

  • Úgy tudom, ismét nagy előrelépést könyvelhet el szakmájában. Mi ez a legújabb mérföldkő?

A Nemzetközi Coaching Hét alkalmából rendezte meg Budapesten az ICF (Nemzetközi Coach Szövetség, a szakma egyik legrangosabb szervezete) országos konferenciáját május 18-án, 29 előadóval és mintegy 180 - szakmabeli és külsős - résztvevővel. Tanner Anett kolléganőmmel az a rendkívüli megtiszteltetést ért minket, hogy előadóként vehettünk részt ezen az ikonikus rendezvényen.

  • Mi volt az előadás témája?

A konferencia elnevezése „Kaland – Kísérlet – Kihívás” volt, ezek köré a hívószavak köré csoportosították az előadók a témájukat. Mi a „Kalandot” választottuk. Egy kreatív coaching eszköz segítségével dolgoztunk workshopunk résztvevőivel kalandjaikra épített jövőképükön, ami teltházasra sikeredett.

  • A coach szakma nehezen elsajátítható, sok szakértelmet és empátiát kíván meg. Tanulható egyáltalán?

Úgy gondolom, először is kellenek bizonyos személyes kompetenciák, amelyek egyáltalán alkalmassá tehetnek valakit erre, ezen felül pedig kell egy nagy adag hivatástudat, hogy elkötelezzük magunkat e mellett a segítő szakma mellett. Nálam az első, egész ez irányú pályámat meghatározó coach képzésemen jött a felismerés, hogy igazán ezzel szeretnék foglalkozni. Akkori oktatóim kitörölhetetlen nyomot hagytak a világképemben.

Másrészt, mint minden szakmában, itt is sokféle irányzat van, melyek különböző területekre készíthetik fel a szakembert, ezek módszertana nem csak hogy elsajátítható, de tanulása elengedhetetlen is a megfelelő minőségű működéshez.

  • Úgy tudom, ezen a területen is tett lépéseket...

Igen, a konferencia kalandja mellett a kísérlet és a kihívás is belépett az életembe: a patinás kanadai Rayner Institute a vezetésem alatt indítja el coach képzéseinek első szintjét idén júniusban, magyar nyelven. A képzés egy gyakorlatorientált saját modellt vonultat fel, mely az észak-amerikai stílust követi. Tudomásom szerint ez lesz az első 100%-ban online végezhető magyar nyelvű ICF ACSTH* akkreditált képzés Magyarországon.

Én magam közvetlenül Mark Raynertől tanultam a módszertant, és több képzést vezettünk együtt angol nyelven. Hosszas közös munka volt a magyar és európai adaptáció is, melynek gyümölcse a most meghirdetett képzés.

  • Mire jó az ICF ACSTH akkreditáció egy képzésben?

Elit képzésünk végzősei automatikusan tagjai lehetnek az ICF-nek, sőt ha megvan a szükséges gyakorlatuk, minden további nélkül jelentkezhetnek nemzetközi minősítő vizsgájukra is, ami már magyar nyelven is letehető a vizsgadíj megfizetése után. Fontos kiemelni, hogy a Rayner Institute képzése minden előfeltételt biztosít, így nincs szükség további mentor coachingra, nincsenek járulékos vagy rejtett költségek sem. Ráadásul az első csoport úgy zár, hogy még az októberi változások előtt benyújthatják jelentkezésüket a tanúsítvány megszerzéséhez.

  • Miért fontos ez? Milyen változások lesznek októberben?

Október 1-jén változik az ICF nemzetközi minősítési rendszere. Azoknál, akik október 1. után adják be hozzájuk kérelmüket minősítésre, már csak azt a coaching gyakorlatot fogadják el, amit ACSTH, ACTP vagy más - ICF által elfogadott - coach specifikus képzésük megkezdése után szereztek. Tehát az ebbe a körbe eső coach kollégák, akik ilyen minősítéssel nem rendelkeznek, de szeretnék megszerezni, október 1. után akár „elveszíthetik” a jelentkezéshez szükséges gyakorlatukat. Ettől függetlenül természetesen nem csak számukra, hanem a coaching vagy a coaching szemléletű vezetés felé most nyitó érdeklődők számára is nyitott a képzés. Az ICF akkreditációja szerint nincs szükség előzetes coaching ismeretekre.

  • Miért fontos a nemzetközi (ICF) minősítés?

Nem hivatalos adatok szerint Magyarországon már akár több mint 3.000 végzett coach lehet, és még többen hívják annak magukat, mindenféle professzionális képzés nélkül. A nemzetközi minősítés rangot ad, kiemel a tömegből, és végül, de nem utolsó sorban minőséget biztosít, hiszen a nemzetközi szervezetek igyekeznek vigyázni jó hírnevükre. Bár erre semmilyen előírás nincs jelenleg Magyarországon, mindenképpen előnyös mind szakmailag, mind üzletileg. Természetesen a gyakorlatot, a minőségi munkát és a jó hírnevet nem pótolja.

 

 

Végezetül egy hangulatvideó az ICF konferenciáról: