Üdvözöljük a

Már 42 ezer személy van eltiltva a cégügyektől | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Már 42 ezer személy van eltiltva a cégügyektől

Szerző: Biró Sarolta | 2018. február 13.

2017-ben több mint 12 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégvezetéstől, ezzel 42 ezer felé közeledik az eltiltott személyek száma.

A cégbíróság jellemzően ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől. Az eltiltott személyek lényegében 5 évre eltiltásra kerülnek a cégvezetési, cégképviselői jogkörtől és bizonyos típusú tulajdonosi szerepköröktől is.

Az eltiltás számláló várhatóan a következő években még növekedni is fog, hiszen jóval kisebb az elévülő eltiltások száma, mint az újonnan eltiltott személyek száma.

A hatósági szigor egyébként ráfér a cégstruktúrára, az eszköztár ráadásul folyamatosan bővül. 2017 júliusa óta például magasabb céltartalékot szükséges képezni az adósnak a felszámolás elején a felszámolás költségeire, valamint 2018 januárjában bevezetésre került az adófizetési biztosíték intézménye, de bekerülnek olyan kevésbé direkt eszközök is, mint a kezdő vállalkozások NAV oldali mentorálása, illetve a NAV minősítési eljárásban megbízható adózónak minősített adózók nevének publikálása.

 

Forrás: OPTEN Informatikai Kft.

www.opten.hu