Már csak 11 nap a Humán Konferenciáig - Pécs

Szerző: Humán Klub | 2017. március 30.

Tavaly befogadóképessége határát átlépte a Pécsi Kereskedelmi Központ nagyobbik rendezvényterme, amikor 1 híján 100 fő próbált meg beférni.

Úgy tűnik, idén is jó esély van arra, hogy teltházas rendezvényt szervez a PBKIK Humán Klub, összefogva az IFKA csapatával: bár később nyílt meg a jelentkezési felület, máris harmincnál több jelentkező van, és csaknem ugyanennyien ígérték.

Hogy miről szól majd a nap, az a cikkre kattintva olvasható el!

9:10 - 9:30 (Nagy Zsolnay terem)

Plenáris előadás: Sikeres szervezet – Ma és holnap

A humánerőforrás kérdések a magyar cégek jelentős részét egy új válsággal fenyegetik! Az alkalmazottak még több munkahely közül válogathatnak, mint a tavalyi évben. Különösen nagy kockázattal néznek szembe azok a cégek, amelyeknek speciális szakképzett munkatársra van szüksége. A régiónkban is sok céget küzd azzal, hogy megtartsa a munkatársakat. A plenáris előadásban rávilágítunk a kialakult helyzet háttérében meghúzódó okokra és a várható trendekre.

 

9:30 - 10:40 (Kis Zsolnay terem)

A munkaerőpiac és a munkavállalók helyzete tegnap, ma és holnap - Problémák és megoldások

Mik azok pszichés tényezők, amelyek meghatározzák, hogy a munkavállalók mitől érzik jól vagy rosszul magukat egy munkahelyen. Képet kapunk arról, hogy a munkakörhöz, a munkavégzéshez kapcsolódó pszichés kockázatok felmérése során mik azok, amelyek 2016-ban leginkább érintik a dél dunántúli régióban foglalkoztatott munkavallókat. Hogyan érinti a cégeket a kialakult munkaerő piaci helyzet? Milyen tényezők vezettek ezekhez a problémákhoz? Hogyan reagálhat erre a cég és előzheti meg a problémák kialakulását? Konkrét vállalati tapasztalatok megosztása.

 

9:30 - 10:40 (Nagy Zsolnay terem)

Versenyképes szervezeti kultúra coaching szemléletű vezetőkkel

Előadásunkkal rávilágítunk arra, hogy a munkaerőpiacon jelenlévő és belépő új generációk hosszú távú motiválására és elkötelezettségének megtartására már nem elegendő a hagyományos vezetői eszközök és stratégiák alkalmazása. Az új kihívásokra a vezetőknek is reagálniuk kell ahhoz, hogy a vállalkozás versenyképes maradjon. A legfrissebb nemzetközi kutatások eredményei alátámasztják, hogy a coaching szemlélet bevezetése a vezetői eszköztárba átlagosan 56%-kal növeli a munkavállalói elkötelezettséget, ami 5,7-szeres megtérülési rátát eredményezett. Szakértői csapatunk a szervezeti oldal képviselőjének bevonásával szemléletes és interaktív módon, gyakorlati eszközöket is bemutatva segíti a résztvevőket abban, hogy támpontokat kapjanak a módszer saját cégüknél történő bevezetéséhez. Vendégünk: Ifj. Rajnai Attila, a Rati Kft. ügyvezető igazgatója.

 

 

11:00 - 12:00 (Kis Zsolnay terem)

Mi motiválja a munkatársakat, hogy menjenek vagy maradjanak, avagy: milyen egyéb eszközök vannak a cégvezetők kezében?

Van-e általános séma a munkavállalók megtartására?

- Ugyanúgy kell viszonyulnunk egy operátorhoz, mint egy mérnökhöz?

- Számít-e az életkor – xyz generáció?

- Kinek a felelőssége a munkavállaló megtartása?

- Mik a leggyakoribb okok a munkahelyváltáskor?

- Munkavállalók motiválása.

- Esélyegyenlőség, munka-magánélet egyensúly, családbarát munkahely.

- Tulajdonosi szemlélet, társadalmi felelősségvállalás.

- Mi a drágább: megtartani vagy új munkaerőt keresni? (a kilépő munkatárs pótlásának költségei elérhetik éves bérének 150-200 százalékát...)

Miként viszonyul a helyzethez egy humánszolgáltató? Miként viszonyul a helyzethez egy IT csoport?

 

11:00 - 12:00 (Nagy Zsolnay terem)

Frontvonali vezetők szerepe a dolgozók megtartásában – tévhitek és lehetőségek

Héder Sándor előadásának 3 alapállítása:

I. A frontvonali vezetőknek döntő hatásuk van a dolgozók érzelmi jólétére, ily módon a fluktuációra.

II. A frontvonali vezetők leggyakoribb útja a legjobb dolgozók kiválasztása, majd mélyvízbe dobása. Ez nagyon jó módszer, azonban a gyorsan változó, komplex környezetben, munkaerőhiány esetén érdemes tudatosan támogatni a fejlődésüket.

III. A szervezetekben szinte törvényszerűen törésvonal (néha már-már ellenszenv vagy néma harc) alakul ki a vezetői hierarchia alsó és felső szintje között. A vezetés hatékonysága érdekében érdemes ezt a törést megelőzni, illetve menedzselni.

Vendégem: Rácz Henriett, vállalatszervezési vezető - Biokom Nonprofit Kft.

 

Rövid előadásaink után az alábbi kérdésekben szeretnénk disputálni gyakorló szakemberekkel:

 

1. Hogy látják, tapasztalják, van-e összefüggés a frontvonali vezetők vezetői készsége és a dolgozói fluktuáció között. (pl. exit interjúk tapasztalatai, közép- és felsővezetői tapasztalatok, HR tapasztalatok)

2. Ha van, vizsgálták-e, modellezték-e azon vezetők viselkedését, gondolkodásmódját, akik mellett alacsony a fluktuáció? Melyek a vizsgálatok főbb megállapításai?

3. Hogyan, milyen gyorsan derül ki, hogy valaki nem válik be, mint vezető? Milyen károk keletkeznek ez alatt?

4. Melyek a frontvonali vezetők fejlesztésének legjobb (gyakorlatban bevált) módszerei?

A frontvonali vezetők legtöbb esetben praktikus, gyakorlati problémákkal küzdenek.

 

Pernyéz Zsuzsanna segítségével bemutatjuk az Action Learnig (Akció Tanulás) módszert, mely megoldás fókuszú, bármely cégnél, szervezetnél, gyakorlati problémák megoldására kiválóan alkalmazható.

 

13:00 - 14:00 (Kis Zsolnay terem)

A közel 800 hazai kkv humán menedzsment átvilágítását magában foglaló pályázat első eredményeinek, jó gyakorlatainak bemutatása

A menedzsment átvilágítás módszertana, a jellemző eredmények, a látható tendenciák, akadályok és jó gyakorlatok. Szükséges változások, vállalati kultúra fejlesztések, vezetés fejlesztések, megvalósítandó fejlesztések tartalma. Módszertani ajánlások.

 

13:00 - 14:00 (Nagy Zsolnay terem)

Lojalitás, dolgosság, boldogság - A happy productive worker kutatások meglepő eredményei és azok sikeres alkalmazása a gyakorlatban

Miért produktívabb az, aki happy? Miért jó a szervezetnek, ha boldogok a munkavállalók? Hogyan hat ez a profitra, a termelékenységre és a munkaerő megtartásra? És honnan vegyünk boldog munkavállalót? Ha nincs ilyen, hogyan „csináljunk”? És ez kinek a feladata a cégen belül? Az előadás minden fenti kérdést megválaszol, miközben fő fókusza a gyakorlatban használható eszközök, módszerek bemutatása.

 

Vendégünk: Bozóky Anita, a Maurus Kft. ügyvezetője. Előadásának címe: „Próbáld kiinni borodból az alkoholt. A többit hagyd ott...” – vezetői tapasztalatok a gyakorlatból.

 

 

14:00 - 15:00 (Nagy Zsolnay terem)

Plenáris kerekasztal-beszélgetés a konferencia előadóival és résztvevőivel

Aktuális kihívások a dél-dunántúli régióban. Milyen válaszok, megoldások születtek? Moderátori összefoglaló értékelés a blokkokról A kerekasztal résztvevői a moderátorok és a szekciók felkért előadói lesznek.

 

Kapcsolódó anyagok: