Üdvözöljük a

Nemzetközi háttérrel és tudással itthon | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nemzetközi háttérrel és tudással itthon

Szerző: Császár Gergely | 2016. január 14.

Immár kamarai tagként, tudását a PBKIK Humán Klub tagjai számára is kamatoztatva újabb beszélgetésre adott alkalmat Dr. Lakner Szilvia business coach, a Lartco Kft. ügyvezetője. Még a tavalyi év végén történt ugyanis, hogy meghívott előadóként vett részt egy Ausztriában megrendezett nemzetközi szakmai szimpóziumon. Miért is fontos ez?

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara mottója az „Együtt működünk!”, utalva ezzel arra, hogy az üzleti közösség akkor működik jól, ha tagjai összedolgoznak. Ehhez olyan vállalkozásvezetőkre és munkatársakra van szükség, akik átérzik ennek fontosságát.

A jól működő vállalkozások és szervezetek egysége vonzó a kívülállók számára is. Ha a közösség egyik tagjáról jó véleményt alkotnak, az visszahat a közösségre is!

 

PBKIK: Egyetlen magyarként volt jelen ezen a nemzetközi konferencián, ráadásul előadóként, így minden szem Önre szegeződött. Magyarországot képviselte. Milyen érzés volt, hogy sikerült?
Dr. Lakner Szilvia:

Hatalmas megtiszteltetés volt részt venni ezen a szimpóziumon, és benne lenni abban az 5 fős előadói csapatban, akiket a szervezők felkértek szakmai tapasztalatuk átadására. És az, hogy Magyarországot képviseltem, az csak a helyszínen tudatosult bennem, amikor az előadók felvezetésénél ez így hangzott el. Megtisztelő és felelősségteljes szerep volt.

 

A rendezvény házigazdájával, az osztrák Top Im Job GmbH-val 8 éves szoros szakmai együttműködésünk van, amelynek egyik meghatározó eleme volt a 2015-ös évben lezajlott projektünk. Ebben a cégem egy európai uniós projektet elnyerve 330 közép- és felsővezető vezetésfejlesztését vitte végig. Ennek központi fejlesztési eszköze a SIZE Prozess menedzsment profil volt, amely egy vezetésfejlesztési módszertan, ami a vezető működéséről ad átfogó visszacsatolást egy kérdőív kitöltése után. A szimpóziumon ennek a nagy projektnek a munkatapasztalatát osztottam meg a résztvevőkkel, amelyben külön érdekesség volt a projekt alatt a szervezetben lezajló hatalmas átalakulás, változás, ami komoly kihívást jelentett a fejlesztési munkában.

 

Az osztrák céggel való nemzetközi kapcsolatom kiteljesedése idén februárban várható, ugyanis ekkor kapom kézhez a SIZE Prozess módszertan képzői minősítését, és ezzel a kizárólagos képzői jogot Magyarországon.

 

PBKIK: Ön neves, jó szakembernek számít itthon, ezt bizonyítja a tavaly novemberben átvett díj is. Az ausztriai út összefüggésben van a díjjal?

Dr. Lakner Szilvia:

Az ausztriai konferencia nincs összefüggésben a szakmai díjammal. Az országos szakmai díjat a CoachOK Szakmai Szövetség elnökétől vehettem át az V. Corporate Coaching Konferencián, Budapesten, amely díjat a Szövetség 5. éves jubileumának tiszteletére alapították, és 2015-ben első alkalommal került odaítélésre.

A CoachOK Szakmai Szövetsége ma Magyarország legnagyobb coaching szemléletű tanácsadó szakmai szervezete, amely a dinamikus bővülés és az aktív közös tevékenység mellett támogatja tagjainak coaching tevékenységéhez kapcsolódó bemutatkozását, publikációik megjelenését, szerteágazó, specializált munkájuk megismertetését.

 

PBKIK: Ön évek óta coach szakembereket is képez: maga mellé – vagy maga ellen? Nem szakmai öngyilkosság megtörni a monopóliumot, kinevelni a konkurenciát?

Dr. Lakner Szilvia:

Szakmai hitvallásom szellemében a kérdés nehezen értelmezhető számomra, ugyanis soha nem gondoltam úgy a fejlesztő munkámra, az általam vezetett vezetőképzésekre, vagy akár a coach képzésre, hogy konkurenciát nevelek a piacra. Számomra a tudásátadás és tudásmegosztás „éltető elem”. Egyrészt a coach képzésen a legfontosabb cél, hogy szakmailag kompetens, felkészült, minőséget képviselő, a hazai és a nemzetközi etikai alapelveknek megfelelő szakemberek végezzenek. Éppen az idén tavasszal végez a 7. képzési csoportom.

 

Másrészt 12 éve dolgozom a Pécsi Tudományegyetemen, és több száz emberi erőforrás tanácsadó, HR szakember képzésében vettem részt aktívan, akik jelenleg a munkaerőpiacon a HR és a tanácsadó szakmában már meghatározó szakemberekké váltak.

 

Mind a fejlesztői, mind a képzői munkám során körülvesz egy olyan erőtér, amely nagy dolgokat képes beindítani. Hiszek a fejlesztési folyamat erejében, a szándék és a hit erejében, a visszacsatolás, a támogató-bátorító megerősítés, az intuíció és inspiráció erejében, az együttműködés és a tiszta emberi kapcsolatok erejében. Ezeket az értékeket próbálom én is átadni a munkám során, és nagyon sok hasonló értéket kapok a fejlesztési folyamatokban résztvevő vezetőktől, a képzéseimen részt vevő szakemberektől is.

 

PBKIK: Az önkéntes kamarai tagoknak járó Dél-Dunántúli Gazdaságban rovatot is indít. Miről?
Dr. Lakner Szilvia:

A rovat célja, hogy a vállalatok, vállalkozások vezetőit megszólítsa egy-egy olyan szakmai, vezetői témával, amely a vezetői munkájukban akár naponta megjelenik, kérdésként, dilemmaként ők maguk is felvetik, de a rohanó világban ritkán jut lehetőség arra, hogy mélyebben átgondolják, esetleg konzultáljanak róla másokkal. A rovat az emberi erőforrás gazdálkodás, - fejlesztés, képzés területét, a szervezetek humán kérdéseit helyezi fókuszba.

 

PBKIK: Látjuk, hogy a tevékenységei szoros összefüggésben vannak a Humán Klubbal, melynek tagjai áprilisban konferenciát szerveznek. Ott is vállal valamilyen szerepel?
Dr. Lakner Szilvia:

Ódorné Kovács Ildikó felkérésére lettem az egyik alapító tagja a Humán Klubnak, ami egy nagyszerű kezdeményezés, és a klub keretein belül komoly szakmai munka folyik. A 2016 áprilisában megrendezésre kerülő konferencia szakmai tematikájának vázát Ildikóval közösen hoztuk létre, amit aztán a klubtagokkal közös eszmecsere után véglegesítettünk. A konferencián egy szekció vezetésére és egy előadás tartására vállalkozom.

 

Bízom benne, hogy a Humán Klubban zajló szakmai munka eredményeként sikerül sokkal közelebb hozni a vállalkozások vezetőihez az emberi erőforrással való gazdálkodás területét, és elérni, hogy ez a terület is megkapja az őt megillető rangot a szervezetek életében.

 

PBKIK: Köszönöm a beszélgetést!

Kapcsolódó anyagok: