Soha nem látott magasságokban az egyéni vállalkozók száma

Szerző: Biró Sarolta | 2018. január 30.

2017 során közel 70 ezer egyéni vállalkozás indult, mely messze meghaladja a korábbi évek szintén extrém magas értékeit is, közölte az Opten Kft.

A tavalyi évhez képest 20 százalékkal magasabb az egyéni vállalkozások száma Magyarországon. Az induló egyéni vállalkozások száma nemcsak önmagában nézve magas, hanem más gazdasági formákhoz képest is.

A növekvő tendencia köszönhető többek közt annak, hogy míg a cégjogi szabályok folyamatosan szigorodnak, az egyéni vállalkozások továbbra is viszonylag alacsony adminisztrációs szint mellet tudtak és tudnak működni. A KATA bevezetése is komoly hatással volt az egyéni vállalkozók számának növekedésére, valamint az is, hogy sokan az egyéni vállalkozásukat cégeikkel párhuzamosan működtetik, ezzel is szélesítve az adóoptimalizálási lehetőségeket.

Az egyéni vállalkozások száma jelenleg már több mint 450 ezer, amely érték már erősen közelíti a cégek számát. Az egyéni vállalkozás, mint gazdasági forma, ágazatonként is jelentősen eltérő népszerűséget mutat. Az egyéni vállalkozások által felülreprezentált ágazatok az oktatás, a pénzügy, a mezőgazdaság és a művészet.