Egy éves a Bányaklaszter

Szerző: Lép Péter | 2014. december 18.

December 12-én ünnepelte első születésnapját a Mecsek Bányászati Klaszter. A komlói térség ásványvagyon-kitermelésben érdekelt cégeit és szervezeteit tömörítő érdekérvényesítő csoport jelentős eredményeket tudhat maga mögött, de a célok sem kevésbé merészek.

 

A szénbányászat mielőbbi újraindítása – így foglalta össze röviden a Klaszter legfontosabb célkitűzését a tavalyi alakuló ülésen a szervezetet elnöklő Polics József komlói polgármester. Ennek érdekében helyhatóságok, vállalatok és oktatási intézmények fogtak össze, hogy lobbierejüket egyesítve lépjenek fel a bányászattal kapcsolatos fejlesztésekért.

Az első év munkáját értékelve Polics három jelentős eredményt hangsúlyozott. Mindenekelőtt a komlói vájárképzés őszi elindítását, amely a jövőbeni bányászat szakemberellátásnak alapjait hivatott megteremteni. Amellett, hogy az évszázados múlttal rendelkező szakmakultúra megőrzésével a város egyik legfontosabb értékét örökíti át az utókornak.
Hasonlóan látványos esemény volt a vasasi külfejtéses szénbánya decemberi újranyitása. A számos klasztertag jelenlétében megejtett első csákányütések nem kevesebbet jelentenek, mint hogy egy évtized szünet után újra szenet termelnek a Mecsekben.

Nagyon fontos volt az a háttérmunka is, amit a különféle potenciális partnerekkel tárgyalva végzett el a klaszter. Egyrészt a legmagasabb szintű kormányzati támogatás megszerzésére törekedtek, amely tükröződik a szén szerepének növelését célzó országos energiastratégiában is. Másrészt pedig számos olyan céggel vették fel a kapcsolatot, amelyek megnyitandó bányákból kikerülő szén potenciális vásárlói lehetnek.

– A következő évben olyan kutatás-fejlesztési programok kidolgozására helyezzük a hangsúlyt, amelyek a szén különféle hasznosítását célozzák. Az ún. S3-as, más néven intelligens szakosodási stratégiába illeszkedő tervekhez magáncégek befektetései és pályázati pénzek szolgáltatják majd a forrást. – beszélt a következő év irányairól a polgármester. – Természetesen bővíteni szeretnénk a vájárképzést és tárgyalunk további, a bányászatban érdekelt vagy potenciálisan azzá váló cégek klasztertagságáról is.

 

forrás: www.komloiujsag.hu