Üdvözöljük a

Közel 10 millió forintos kulturális támogatás Komlónak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Közel 10 millió forintos kulturális támogatás Komlónak

Szerző: Lép Péter | 2015. augusztus 6.
Cimkék: Komló

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Kubinyi Ágoston múzeumszakmai pályázatnak, valamint fejlesztési támogatásnak köszönhetően a Kultúráért Felelős Államtitkárság összesen kilencmillió forinttal növelte a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény idei költségvetését – jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Komló országgyűlési képviselője.

 

 

2015-ben minden eddiginél szélesebb körű támogatást tett lehetővé a központi költségvetésben a muzeális intézmények szakmai támogatására elkülönített forrás, amelynek elnyerésében kiemelt figyelmet szenteltek a kisebb, vidéki intézményeknek. A kistelepülési könyvtárhálózat kibővítésével mára csaknem teljes lefedettségűvé vált az ország, benne Baranya megye is. A kormány emellett a korábbinál nagyobb összeget biztosít a nagy tömegeket vonzó kulturális fesztiválokra.

„Óriási eredménynek tartom, hogy az idei évben több országos kulturális fesztivál helyszínévé vált Komló városa. A XIX. Europa Cantat Nemzetközi Kórusfesztivál, valamint a hagyományteremtő jelleggel, első alkalommal megrendezett Komlói Amatőr Színházi Találkozó is bizonyította, hogy Komlón kiváló közönsége van a minőségi kultúrának. Ennél is nagyobb öröm számomra, hogy a város meghatározó kulturális intézménye is fejleszteni, bővíteni tudja kínálatát, ezzel is segítve a komlóiakat a kultúrához való könnyebb hozzáférésben” – hangsúlyozta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

A József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény a város kulturális életének meghatározó intézménye, melynek a kiegyensúlyozott, folyamatos működését a fenntartó biztosítja. A látogatók számára nyújtott szolgáltatások fejlesztését szolgáló beruházásokat, eszközbeszerzéseket azonban kiegészítő forrásokból, pályázatokból kell megoldani. Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága ezekhez a Komlón tervezett fejlesztésekhez 6 millió forintos támogatással járult hozzá.A tervezett beruházások és fejlesztések eredményeként játszószobával bővülhet a gyermekkönyvtár, korszerű számítógépek állhatnak a felhasználók rendelkezésére, lehetővé válhat a helyismereti- és helytörténeti dokumentumok digitalizálása, valamint számítógépes feldolgozása.

 

A Kubinyi Ágoston Program az önkormányzati fenntartású muzeális intézmények szakmai megújulását elősegítő modellprogram, amely a vidéki múzeumok és kisebb muzeális intézmények szakmaifejlesztéseit támogatja. Ennek keretében a komlói intézmény hárommillió forintos támogatáshoz jutott, melyből egyebek mellett a bányászati kiállítás megújítását, múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiség kialakítását és egyéb fejlesztéseket valósít meg.

Hoppál Péter a támogatás odaítélése kapcsán hangsúlyozta: „a kulturális alapellátás nagy ereje az országos múzeumi-, könyvtár- és közösségi művelődési intézményhálózatban rejlik. Éppen ezért a Kulturális Államtitkárság kiemelten támogatja ezeknek az intézményeknek a közösségteremtő, minél szélesebb közönséget megcélzó kulturális programjait. Az így megújuló intézményeknek – a legkisebb településtől a megyeszékhelyekig – aktív közösségi tér funkcióját kell betölteniük.”

 

forrás:www.komloiujsag.hu