Gondok a gépkezelői képzések körül

Szerző: Hamar László | 2016. január 22.
Cimkék: Munkavédelem

altAz ipari tagozat keretében működő munkavédelmi klub nyílt fórumot tartott a gépkezelői képzések és rendeletek közötti anomáliák bemutatására, a lehetséges kiút feltárására.

Közel negyven vállalkozás tartotta fontosnak a rendezvényt, melyen Tihanyi Ödön emelőgép szakértő foglalta össze a munkavédelemmel kapcsolatos jogszabályok rendezetlenségéből fakadó nehézségeket a munkavédelmi képzésekben.

A fórum résztvevői – ahol a többség ismerősként tekintett egymásra – számos konkrét példát ismerhettek meg, ahol az emelőgép-építőgép (a feltett szereléktől függően) más és más gépkezelői jogosítványt igényelt kezelőjétől, melyekkel a munkát végző személy nem minden esetben rendelkezett. A fórumon a munkavédelmi ellenőrzést végző hatóság jelenlevő munkatársai is elismerték számos kérdés jogosságát.

 

A betonkeverő gépről például elhangzott, hogy mérettől függően kisgépnek, könnyűgépnek vagy nehézgépnek minősül – a kezelőjének és a munkáltatónak sem mindegy, hogy ellenőrzés során a munkavégzést felfüggesztik-e avagy az irodában tisztázzák a szükséges papírok meglétét és a vonatkozó szabályok betartását. A Manitou géppel lehet füvet nyírni, villával szerelten „targoncázni”, teleszkóp segítségével daruként bevetni – jelenleg tisztázatlan, hogy az alapgépre vagy a szerelékre (avagy mindkettőre) kell-e vonatkoztatni a képesítésre vonatkozó szabályokat.

 

Somfai Gábor klubvezető összegzésében nagyon hasznosnak minősítette a fórumot – a távozók közül többen megerősítették ezt a szervezőknek-, a fórum résztvevőinek egyértelmű kérése, hogy az iparkamara írásos javaslatot juttasson el olyan szervezet részére, ahol szakértői háttérvéleményekkel megerősítve lenne mód a szükséges jogszabályi módosítások elvégzésére. Ez a vállalkozások érdeke, ennek képviselete pedig a kamara egyik feladata gazdasági önkormányzatként.