Üdvözöljük a

Középpontban az aktív turizmus | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Középpontban az aktív turizmus

Szerző: Hendinger Anita | 2013. április 18.

Idén tizennyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Pécsi Utazás Kiállítás és Vásár, amelynek ebben az esztendőben a Zsolnay Kulturális Negyed adott helyet. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kiállításának szervezője a Fair Expo Kft.  A „Látogatóközpont” termeiben az ország minden pontjáról érkezett hetvenegy kiállító várta az utazni, kikapcsolódni vágyókat március második hétvégéjén.

A kiállítók és vásárlátogatók közül többen már ismerősként üdvözölték egymást, ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években mind többen élnek a lehetőséggel és már időben elkezdik megtervezni nyári szabadságukat.
 
Igazán nem lehetett senkinek panasza idén sem, mindenki megtalálhatta a kedvére valót, hiszen a tengerparti utak mellett a választék között ott voltak az erdélyi és falusi turizmushoz kapcsolódó pihenési lehetőségek is. A lassan két évtizedes múltra visszatekintő szakvásár jó lehetőséget teremt erre, s egyben arra is, hogy az utazási irodák személyes kapcsolatot alakíthassanak ki leendő ügyfeleikkel. 
 
 A hagyományokhoz híven a régió településeinek turistacsalogató - kiránduló helyek, történelmi és kulturális értékek - programjai mellett most is ott voltak az ajánlatok sorában az egy-egy világvárosba indított, vagy éppen több országot, várost magában foglaló körutazások egyénileg, vonattal, repülővel vagy akár hajóval.
 - Az utóbbi években már nem kiemelt vendége van a vásárnak, hanem egy,egy tematika köré szervezzük meg ˙- mondja Ferenczy Tamás a Pécsi Utazás Kiállítás és Vásárt rendező Fair˙Expo Kft. ügyvezető igazgatója. -  Már volt kiállításunk a Tudásközpontban is, ahova szintén  azzal a céllal szerveztük meg, hogy minél inkább megismertessük a város lakóival. Most is hasonló okok miatt választottuk a Zsolnay Kulturális Negyedet. Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy a korábbi helyszínnel a Sportcsarnokkal nem voltak már teljesen elégedettek a kiállítóink.
 Mint mondja ebben az esztendőben az Aktív turizmus állt a kiállítás középpontjában, természetesen a hagyományos ajánlataikkal is megjelentek az utazási irodák. Kitért arra is, hogy a korábbi három nap helyet ugyan kettőig fogadták az érdeklődőket, de azt tapasztalták, hogy nem volt rossz döntés, s a  párhuzamosan zajló szakmai nap programjai is telt házzal zajlottak le. Az immár lassan két évtizedes múltra visszatekintő szakvásár jó lehetőséget terem erre, s egyben arra is, hogy  az utazási irodák  személyes kapcsolatot alakíthassanak ki leendő ügyfeleikkel.
 Ebben az esztendőben – a korábbi évektől eltérően - önálló standdal volt jelen Hajdúszoboszló, ugyanis az utóbbi időben jelentősen megemelkedett az oda ellátogató, s fürdőt felkereső pécsi és baranyai vendégek száma. A külföldi kiállítók közül többek között Horvátország kínálata bővült, a zadariak mellett idén önállóan állított ki az Eszéki Kereskedelmi és Iparkamara is, az erdélyieket pedig idén Székelyudvarhely képviselte.
 
A szakvásáron részt vevő, s azt megnyitó Arnold Antal, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, egyebek mellett annak a véleményének adott hangot, hogy Baranya és a régió gazdaságában fontos helyet tölt be a turizmus. Hangsúlyozta, népszerűsítésében, a lehetőségek mind szélesebb körben történő megismertetésében kiemelt szerepet játszik a nagy hagyományokkal rendelkező pécsi turisztikai szakvásár, amelynek szervezői mindig is nagy figyelmet fordítottak a belföldi turizmusban rejlő lehetőségek megismertetésére.
 
A kamara önkéntes tagjai az Enterprise Europe Network standján kaptak ingyenes lehetőséget a megjelenésre. Itt képviseltette magát Harkány, Bikal és az újonnan megnyitott siklósi Hotel Castello is.
 
A kiállításhoz kapcsolódó szakmai fórum középpontjában a Dél-Dunántúl aktív és öko-turizmusa, valamint a zöld-utak fejlesztésében rejlő lehetőségek álltak, ez utóbbi uniós pályázati források felhasználásával valósul meg, a határon átnyúló projekteket támogató magyar˙horvát IPA program keretében.