Pályázati fórum – sok a bizonytalanság

Szerző: Hamar László | 2016. március 10.
Cimkék: pályázat

altA Széchenyi Program Iroda (SZPI) regionális igazgatóságának vezetője és munkatársai voltak az előadók azon a szűk körben megtartott tájékoztatón, melyre az iparkamara hívta meg az önkéntes tagok közül a pályázati tanácsadó cégeket és azon vállalkozások vezetőit, akik bizonyosan pályázni fognak a GINOP ez évre tervezett pályázataiban.

A rövid prezentáció után – melyből kiderült, hogy Baranya jó helyen szerepel az eddigi statisztikákban – a fórum szakmai kérdezz-felelek rendezvénnyé alakult át.

 

Szóba kerültek a Vidékfejlesztési Program pályázatai is, melyen csak a kiírásban közétett településeken élők pályázhatnak.

 

A prototípus-fejlesztő pályázattal kapcsolatban elhangzott, hogy szeretnék újraindítani, jelenleg nem állnak rendelkezésre kiegészítő források ehhez. A jelenlevők nehezményezték az erre vonatkozó közlemény hiányát – a sajtóban eddig megjelent információkból nem derül ki, hogy ténylegesen felfüggesztették-e vagy sem.

 

Egy kérdező az „életvitelszerűen” pályázó szervezetek kiszűrésére kérdezett rá:  a prototípus pályázaton bizonyosan többen olyan nagy összegre pályáztak, mellyel sokak elől elvennék a lehetőséget. Nagyobb súlya lehet egy jól megírt pályázatnak, mint amennyi tényleges gazdasági haszna a prototípusnak. Mivel az SZPI nem közreműködő szervezet, feltehetően külső szakértők bevonásával lehetne ilyen esetekben segíteni.

 

A pécsi iparkamarát is felkérték már szakértői vélemény adására, hogy egy adott pályázatban a pályázónak van-e esélye támogatásra.

 

Az előadók kérésre azt is elmondták, hogy nincs információ arról, hogy az NKIFH hány K+F minősítést adott ki pályázatokkal kapcsolatban – mint ismeretes, ezen minősítés megléte plusz pontokat hozhat értékeléskor.

A kapacitásbővítő pályázat újraindulásáról nincs további információ.

 

A képzési centrumok és konzorciumok szerepével, asz OKJ-s és foglalkoztatási pályázatokkal kapcsolatban valószínűen külön fórumot fognak szervezni, hogy a kereslet-kínálat tudjon találkozni a szakképzésben. A duális képzésre 2016-ban nem, a későbbi években várható külön pályázat. Kérdésre elmondták, hogy ha egy pályázó önhibáján kívül nem tud pl. szakmunkástanulót felvenni (van ilyen indikátor jelenleg), akkor állásfoglalást fognak kérni arra, mi a teendő ilyen esetekben.

 

A résztvevők közül többen hiányolták, hogy jelenleg nincsenek projekt partnerek, mint a korábbi GOP pályázatok esetében, akik érdemi választ tudnak adni a pályázóknak a kiírók nevében. A pécsi igazgatóság munkatársai azt javasolták, hogy konkrét ügyekben célszerű a helyi irodát felkeresni, ha valahol elakadnak a pályázati kiírás értelmezésében. A VP pályázatok útmutatói esetében már több megkeresés érkezett.

 

A pályázatírók ugyanakkor örömmel látják, hogy szakszerűbb és gyorsabb válaszokat kapnak kérdéseikre most, mint az előző pályázati időszakban.

Kérdésre azt is elmondták, hogy nem várható változás a helyszíni ellenőrzések módjában, lefolyásában és időtartamában, továbbá nincs információ arról, hogy a GINOP 1.1.3 beszállítói pályázatot mikor írják ki a jövőben.

 

A résztvevők hasznosnak ítélték meg a programot, bár többen jelezték, hogy az elhangzott információkat több esetben kevésnek találták – ez viszont nem a szervezők és nem az előadók kompetenciája.