Üdvözöljük a

„Szilícium-völgy” Baranyában? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Szilícium-völgy” Baranyában?

Szerző: Nagy Eszter

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Információtechnológiai Bizottsága február 17-én tartotta a 2017-es év első ülését, melynek fő témái egy helyi ICT fejlesztő központ létrehozása, valamint az IT szakmák népszerűsítése volt.

Az IT bizottság alakuló ülésén már megfogalmazódott az igény az helyi IT vállalkozások közti szorosabb együttműködésre. Többek között ennek is teret adna az újonnan kialakítandó ICT fejlesztési központ. A létesítmény a már működő IT vállalkozások befogadása mellett központja kíván lenni a regionális induló technológiai vállalkozásoknak, és a PTE kihelyezett képzéseinek oktatási helyszínéül is szolgálhat. Egy ilyen központ számos előnnyel jár, nem csupán a vállalkozások, de megye gazdaságának egészére nézve is. A központban működő vállalkozások a folyamatos tapasztalatcserének köszönhetően új, közös fejlesztési ötletek születhetnek, az Industry 4.0 elvei mentén az ipari vállaltok hatékonysága is növelhető helyi IT vállalkozások által fejlesztett megoldásokkal. A központ emellett komoly szerepet játszhat a fiatalok megtartásában és (vissza)vonzásában is.


Az ülésen a kamara képviselői és a bizottság tagjai is beszámoltak eddigi tárgyalásaikról, melyek során a központ létrehozásában várhatóan közreműködő szereplők mind pozitív visszajelzéseket adtak.

 

Az ülés másik fontos témája az IT szakmák népszerűsítése a fiatalok körében. A bizottság a kamara pályaválasztásért felelős munkatársaival együttműködve egy induló programot dolgozott ki. A program céljai többek között, hogy a fiataloknak (általános- és középiskolás tanulók, valamint a tanulók pályaválasztási döntésében komoly szerepet játszó szülőknek és pedagógusoknak) valós és vonzó képet mutasson az IT szakmák jelenéről, jövőjéről és sokszínűségéről, valamint bemutassa a baranyai IT vállalkozásokat és lehetséges munkahelyeket.
A program az IT és TI nevet viseli, és egy 4 előadásból álló sorozattal indul, márciusban. Amennyiben sikeresnek bizonyul, a programot kiterjesztik, a tervek szerint többek között egy robottechnológiai és programozó verseny sorozattal.

 

Az Információtechnológiai Bizottság tagja


Zalay Buda bizottsági elnök, IT Services Kft
Bazsali Gábor, Pick Form Kft
Dallos László, Z Elektronika Kft
Gilincsek Szabolcs, Crosssec Solution Kft
Kiss Ferenc, Mohácsi Computer SysTeam Kft
Lengvárszky Szabolcs, RG-Net Works Kft.
Pelle Gábor, Xoft Kft
Rendes Péter, Innoteq Kft
Szappanos Gábor, M & M Computer Kft.
Tóbiás László, TF-PC System Bt
Urbán Miklós, Webstar Csoport Kft
Urbán Zsolt, Számtárház Kft
Vajda Róbert, Konvekpro Kft