Üdvözöljük a

Tűzvédelmi fórum - kémények, társasházak, jogszabályok | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tűzvédelmi fórum - kémények, társasházak, jogszabályok

Szerző: Hamar László | 2016. március 2.

Tűzvédelmi fórum a kamarábanTöbb mint kéttucat vállalkozás és társasházi képviselő vett részt a kamara munkavédelmi klubjának februári rendezvényén, melyet a katasztrófavédelmi igazgatóság tűzvédelmi szakértője tartott az iparkamarában.

Ancsin Zoltán tűzoltó hadnagy a tűzvédelmi hatóság szemszögéből vázolta fel a jogszabályi hátteret, melyek nem csak a lakosság, a társasházak, de a vállalkozások számára is jelentős változásokat hoz júniustól.

A kéményseprő-ipari közszolgáltatás és a kéményseprő-ipari tevékenység átkerült a katasztrófavédelemhez, kéményseprő-ipari kérdésekben a hatósági feladatokat is ők látják el.

Számos új fogalmat kell megismerni ehhez az érintetteknek.

 

A tűzvédelmi használati szabályok nem azonosak a tűzvédelmi szabályzattal, március végéig kell elkészíteni a szükséges dokumentumokat, melyek meglétét a hatóság ellenőrzi, ismételt ellenőrzést követően pedig bírságot szabhat ki, ha ez hiányzik.

 

Sajnos a mai napig nem egyértelmű, hogy a kéményseprés díjáért egy lakásként működő lakóingatlanban bejegyzett vállalkozásnak kell-e fizetni, ha igen mennyit, ha nem, milyen dokumentum szükséges annak igazolására, hogy a kéményseprés megtörtént, hogy ne kelljen ugyanazon kémény használatáért kétszeres díjat fizetni.

 

A résztvevők számos további kérdést tehettek fel az előadónak, aki válaszában többször kitért arra, hogy nem minden tevékenységet kizárólag a tűzvédelmi törvény illetve a szabályzat szabályozhat, hanem az építési hatóság is illetékes lehet sok esetben (milyen tevékenységet lehet alagsori helyiségben végezni, a szagelszívó csatornába milyen berendezéseket lehet bekötni, stb.)

 

Ezen a rendezvényen még számos klubtag díjmentesen vehetett részt – a jövőben ez csak az önkéntes kamarai tagokra illetve a jelentősen megemelt klubtagdíjat vállalók számára vonatkozik

(lásd erre vonatkozó cikkünket itt).