Üdvözöljük a

Ipartörténeti Múzeum | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ipartörténeti Múzeum

Pécsett és Baranyában az utóbbi időben a városok kultúrtörténete került a középpontba, csaknem elfeledve, hogy milyen jelentős szerepet játszottak Pécs és a megye fejlődésében a tisztes iparűzők, miként tette lehetővé a gazdaság fejlesztéséért végzett munkájuk a kulturális felvirágzást is.

 

A XX. század végére a kultúra és a gazdaság igen szorosan összefonódik, csak azon városoknak van esélye a fejlődésre, amelyek mindkét területen, egymással kölcsönhatásban képesek újat alkotni, a gazdasági versenyben létkérdés az innovatív, sokoldalúan képzett ember, a kultúra sem nélkülözheti a mecenatúrát a piaci környezetben.

 

 

Az Ipartörténeti Múzeum helye

Az Angster Orgonagyár épülete, Pécs belváros, Mária utca

 

Az Ipartörténeti Múzeum koncepciója

A Pécs-Baranyai Ipartörténeti Múzeum arra hivatott, hogy gyűjtse össze azon tárgyi és írásos emlékeket, amelyek méltó módon reprezentálják a helyi gazdaság, az ide kötődő vállalkozások fejlődési pályáját. Az ipartörténeti tradíciók bemutatása nemcsak érdekes technikai, gazdaságtörténeti élményt nyújthat, hanem a megjelenített vállalkozások presztízsének növelése, társadalmi kapcsolataira gyakorolt hatása mellett fontos Pécs és Baranya jövője szempontjából is.

  • A múzeum a megyei meghatározó cégek fejlődési pályáját valamint a jeles tradíciókkal bíró kis- és középüzemek ipartörténeti emlékeit mutatja be központi épületében.

  • A terület külső karélyát alkotó földszintes U alakú épületegyüttesben tradicionális kézműves mesterséget űző iparosok kapnak bérleményeket, ahol az adott mesterség bemutató jellegű napi gyakorlása mellett árusítást is folytatnak.

  • Ugyancsak az épületben kerülne elhelyezésre az Angster-hagyaték

  • Az épületegyüttes idegenforgalmi központ lehet.

Az Ipartörténeti Múzeum támogatása

Pécs MJV és a Baranya Megyei Önkormányzat Közalapítványt hozott létre, azzal a céllal, hogy az ipartörténeti emlékeket összegyűjtse, megőrizze és bemutassa múzeumi közgyűjtemény formájában.

 

A közalapítvány támogatható. Várjuk anyagi támogatását vagy ipartörténeti emlékek felajánlását!

 

További információ:

 

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

 

 

Tel.: 72/507-148 Fax: 72/507-152

 

 

E-mail: pbkik@pbkik.hu