Üdvözöljük a

Célok | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Célok

Cél: Az átfogó cél a Horvátországban működő KKV-k versenyképességének növelése oktatáson, tanácsadáson és üzleti rendezvényeken keresztül. További cél új moduláris rendszerű pályázatkészítői tréning tematika kidolgozása és bevezetése új tanácsadói rendszer bevezetésével párhuzamosan.  Konkrét célunk egy a Drávaszögben és a Dél-Dunántúlon, alapterületi egységként Baranya megyében és Eszéken a vállalkozási szférát összefogó és az igényekre választ adó új és innovatív komplex program kialakítása.

 

Célcsoport és probléma: Célcsoportunk a Baranya megyében és Drávaszögben működő vállalkozások, körülbelül 80 ezer vállalkozás. Célcsoportunk kettős.

 

A/Az első széles kört azok a működő KKV-k alkotják, amelyek termékeikkel és/vagy szolgáltatásaikkal export piacra is képesek lehetnek kilépni.

B/ Másik kört a spin-off és más technológia intenzív vállalkozások alkotják, amelyek az esetek többségében nem rendelkeznek vállalkozói menedzsment tudással, míg a szakterületi tudásuk magas. Ezen csoport legfőbb kihívása a megnyíló pályázati források hatékony „lehívása” és pályázatoknak is megfelelő projektek fejlesztése.

 

 

Igény és indokoltság: Munkánk során folyamatosan KKV-kal dolgozunk együtt, akik az alább felsorolt problémákat és igényeket közvetítik számunkra.

- A kezdő és működő vállalkozások is erőforrások hiányában nem részesülnek gyakorlatorientált tanácsadói programokban, amelyek egyes problémáikat megoldanák.

 - Horvátországban működő vállalkozások számára a magyarországi pályázati és gazdaságfejlesztési tapasztalatok átadása nem koordinált.

- A vállalkozások nincsenek felkészülve projektjeik generálására és menedzselésére, nem képesek sem rövid-sem hosszú távra tervezni (üzleti tervezés, pénzügyek, marketing, minőség - folyamat).

- A KKV-k versenyképességi elemei (idő, ár, minőség és know-how) nem azonosítottak, azok minősége gyenge, ezért specializált tréning – tanfolyami rendszerek bevezetése szükségesek.

 - A szakmai és vállalkozói ismeretek hiánya a régiós gazdaság fejlődésének egyik gátja – akadálya.

 - Baranya megyében és a Drávaszögben is hiányzik a tudásintenzív gazdaság – a létező, különösképpen a kezdő vállalkozások folyamatosan piacra jutási problémákkal küzdenek.