160 millió euró finanszírozás innovatív kis- és középvállalkozásoknak

Szerző: Pazaurek Szabina | 2017. február 13.

Az Európai Beruházási Alap és az UniCredit garanciamegállapodást írtak alá, melynek révén nyolc országban, köztük Magyarországon könnyebben juthatnak finanszírozáshoz az innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok.

A megállapodás lehetővé teszi az UniCredit számára, hogy bankjain keresztül 160 millió euró értékű finanszírozást kínáljon az innovatív vállalkozások számára Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Szerbiában.

 

A garanciakeret a Horizont 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogram és az európai beruházási terv alappillérét képező Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) támogatását élvezi. A megállapodást az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank csoport „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” kezdeményezése keretében kötötték.

 

A Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában működő bankok az Európai Beruházási Alap (EBA) által nyújtott és a Horizont 2020, az EU kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó keretprogramja által ellenjegyzett garancia támogatását élvezik, míg Bulgáriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon és Romániában az európai beruházási terv keretében nyújtják a garanciát.

 

A megállapodás tükrözi az EU azon elkötelezettségét, hogy minél hamarabb olyan konkrét kezdeményezéseket indítson el, amelyek célja, hogy felgyorsítsák a hitelezést és olyan ügyletekhez nyújtson garanciát, amelyek képesek ösztönözni a munkahelyteremtést és a növekedést az EU-ban.

 

Forrás: ec.europa.eu

Kapcsolódó anyagok: