2015-től változnak a folyamatos teljesítésű számlázás szabályai

Szerző: Szücs Krisztina | 2015. január 14.

A legfrissebb szabályozás szerint két lépcsőben, 2015. július 1-jétől valamint 2016. január 1-jétől változik a folyamatos teljesítésű (időszaki elszámolású) ügyletek elszámolása.

Az új rendelkezés szabályozási köre alapvetően nem változott, továbbra is ide tartoznak a termékértékesítések, és a szolgáltatások, ha a felek egy meghatározott naptári időszakra összevontan számolnak el. 

A változás lényege, hogy az áfa (számla) teljesítési időpontja nem a számla fizetési határideje, hanem az elszámolási időszak utolsó napja.

A fent említett változást először az alábbi 3 tevékenység esetén kell alkalmazni, 2015. július 1-jétől:

  • könyvviteli szolgáltatás
  • adótanácsadói szolgáltatás
  • könyvvizsgálói szolgáltatás

Az új szabályt akkor kell alkalmazni, ha a teljesítési időszak és a fizetési határidő is 2015. június 30-át követő napra esik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. a 2015. júniusi időszakra vonatkozó havi könyvelési díj számlánkon a fizetési határidő és a teljesítés dátuma is 2015. július 08-a lesz. Ezzel szemben az új szabályozás szerint a 2015. júliusi időszakra vonatkozó számláinkat már úgy fogjuk kiállítani, hogy a fizetési határidő 2015. augusztus 08-a lesz, míg a teljesítés dátuma 2015. július 31-e.  

Ha előrefizetés történik, akkor ezt áfá-t tartalmazó előlegként kell kezelni. Erről előlegszámlát kell kibocsátani, és később a tényleges teljesítés időpontjára kiállított végszámlában az előleget ki kell vezetni. 

Második lépcsőben valamennyi időszakos elszámolású ügylet esetén már az új szabályt kell alkalmazni 2016. január 1-jétől. A számlázási szabályok megegyeznek a fent említett számlázási renddel. 

Fontos megjegyezni, hogy a közszolgáltatások és az áfa törvény szerinti telekommunikációs szolgáltatások továbbra is a fizetési határidő szerinti teljesítési időpont szerint adóznak (fizetési határidő = teljesítés dátuma). 

Ami nem változik, de fontos szem előtt tartani egy folyamatos teljesítésű számla kiállításakor:

  • A folyamatos teljesítés szabályait akkor kell alkalmazni, ha a felek egy meghatározott naptári időszakra összevontan számolnak el és nincs az időszakra vonatkozóan a teljesítésekről külön teljesítési igazolás.
  • Az elszámolási időszak nem lehet hosszabb 12 hónapnál. Ha mégis hosszabb, akkor a teljesítés dátuma a 12. hónap utolsó napja.
  • EU-n belüli adómentes értékesítésnél az elszámolási időszak nem lehet hosszabb egy naptári hónapnál. Ha mégis hosszabb, akkor a teljesítési időpont a hónap utolsó napja.
  • Nemzetközi fordított adózású szolgáltatásnál az elszámolási időszak nem lehet hosszabb egy naptári évnél.
  • A számlát az elszámolási időszak utolsó napját követő 15 napon belül ki kell állítani
  • Devizás számlánál a kibocsátás napján érvényes árfolyamon kell forintosítani (a választott hitelintézet devizaeladási árfolyamát, mikrogazdálkodói beszámolót készítők pedig az MNB árfolyamát használják!)

Forrás: energens.hu

Kapcsolódó anyagok: