Üdvözöljük a

A Déli Áramlat magyarországi szakaszának az építése 2015 áprilisában kezdődhet | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A Déli Áramlat magyarországi szakaszának az építése 2015 áprilisában kezdődhet

Szerző: Obradović Ena | 2013. november 28.
Cimkék: EU,fejlesztés

A Déli Áramlat magyarországi szakaszának építése 2015 áprilisában kezdődik - tartalmazza a Gazprom orosz gázipari cég keddi bejelentése, amelyet az ITAR-TASZSZ idézett.

Ezzel Magyarország lesz a harmadik ország Bulgária és Szerbia után, ahol megkezdődik a Déli Áramlat szárazföldi szakaszának építése.


Az orosz földgázt a tervek szerint Európa számos államába, így Magyarországra is 2015 végétől szállító csővezeték a Fekete-tenger alatt halad, majd a Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián keresztül az olaszországi Tarvisióig jut el. Szerbiából Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is terveznek egy-egy leágazást. Megépítésében a Gazprom 50 százalékos, az ENI 20, az EDF és a Wintershall 15-15 százalékos részesedéssel vesz részt.


Egy hete Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a South Stream: The Evolution of a Pipeline című budapesti konferenciát megnyitó beszédében azt mondta, hogy a magyar kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít a beruházás megvalósításának, hiszen a projektnek az energiapiacok fellendítésén túl a megtermelt GDP és a foglalkoztatás növelése révén fontos szerepe lehet a gazdasági válság hatásainak enyhítésében is.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak (NFM) a konferencia napján az MTI-hez eljutatott közleménye rámutatott arra, hogy a korlátozott infrastrukturális összeköttetések miatt más közép-európai országokhoz hasonlóan Magyarország számára is nagy kockázatot jelentenek a földgázszállítás időszakos fennakadásai. A magyar kormány ezért határozottan állást foglal a nemzeti mozgásteret korlátozó helyzet változtatása mellett. Az Országgyűlés által elfogadott Nemzeti Energiastratégia minden olyan kezdeményezést támogat, amely hozzájárul a szállítási források és útvonalak számának bővítéséhez.


Nemrég a Gazprom azt közölte, hogy befejeződtek a Déli Áramlatnak a tenger alatti szakaszával kapcsolatos tervezési és felmérési munkálatok. A hatóságok kedvező értékelését a gázvezeték lefektetésének a Fekete-tenger oroszországi partvidékének környezetére gyakorolt hatásáról már megkapták, ugyanezt december végére várják Bulgáriában.


Szlovéniában még tart a környezetvédelmi és a tervezési dokumentáció előkészítése, míg Oroszország területén folytatódik a Fekete-tenger partjáig vezető, úgynevezett Déli Folyosó gázvezeték építése. Ez juttatja el a földgázt a Déli Áramlathoz.  


A Gazprom jelentése megállapítja, hogy mindkét vezetékrendszer építése az előre elhatározott menetrendnek megfelelően zajlik, a Déli Áramlaton 2015 végén megindul a földgázszállítás Európába. A gázvezeték 2018-ra éri el teljes kapacitását, akkor évi 63 milliárd köbméter továbbítására lesz képes.

 

Forrás: MTI