Üdvözöljük a

A gyermekgondozási támogatásban részesülő egyéni vállalkozó járulékai, járulékalapja | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A gyermekgondozási támogatásban részesülő egyéni vállalkozó járulékai, járulékalapja

Szerző: Varga Erika | 2014. február 14.

2013. július 1-től a GYET folyósítás tartama alatt az „önfoglalkoztatást” segíti az a jogszabályváltozás, amely szerint az egyéni járulékokat és SZOCHÓT a vállalkozói tevékenység személyes folytatása alatt nem kell megfizetni.

A GYET-ben részesülő egyéni vállalkozó akkor sem köteles a minimum járulékalap után járulék fizetésére, ha a gyermeknevelési támogatás mellett vállalkozói tevékenységét személyesen gyakorolja. A vállalkozónak tehát csak akkor kell járulékokat fizetnie, ha e tevékenységéből tényleges – járulékalapot lépező – jövedelmet realizál, azaz egyéni vállalkozóként vállalkozói kivétet számol el, vagy átalányban megállapított jövedelme van.

(1997/LXXX. törvény 29.§ (4) a) pontjában)

 

Az egyéni vállalkozó által fizetendő pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3 %, a természetbeni egészségbiztosítási járulék 4 %, a munkaerő-piaci járulék 1,5 %. A nyugdíjjárulék 10 %.

 

SZOCHO: a Gyet-ben részesülő egyéni vállalkozónak nem kell a minimálbér, illetve a garantált bérminimum 112,5 %-a után adót fizetnie akkor sem, ha munkát végez.

(2011. évi CLVI  törvény  458 § (1) b) pontja)

 

Egyéni vállalkozó családi járulékkedvezménye:

A kedvezmény igénybevétele esetén a vállalkozói kivét vagy az átalányban megállapított jövedelemadó előleget havonta kell megállapítani és bevallani.

(1995. évi CXVII. törvény 49 §)