Üdvözöljük a

A kisvállalati adó 2015. évi változásai | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A kisvállalati adó 2015. évi változásai

Szerző: Varga Erika | 2015. január 6.
Cimkék: adózás,KIVA,NAV

Lényegi változás a kisvállalati adónem vonatkozásában nem történt, csupán jogalkalmazást segítő jellegű módosításokra került sor a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvényben (a továbbiakban: Katv.).

Adóelőleg kötelezettség

2015. január 1-jétől megváltozik a kisvállalati adót (a továbbiakban: kiva) választók adóelőleg-megállapítási, - bevallási és - fizetési kötelezettségének ütemezése. A megelőző adóévi adófizetési kötelezettség nagyságától függetlenül 2015-től a kisvállalati adó alanyainak a Katv. 23.§ (2) bekezdése szerint az adóelőleg-megállapítási,- bevallási és - fizetési kötelezettségüknek negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20-áig kell eleget tenniük.

 

A kiva alanyiság megszűnése

2015. január 1-jétől módosul a Katv. 19. § (5) bekezdésének a) pontja az adminisztrációs terhek csökkentése miatt, amelynek következtében a kapcsolt vállalkozások bevételével együtt számított 500 millió forintos bevételi értékhatár átlépését már nem kell az adóalanyiság teljes időszaka alatt az adóév minden napján figyelni, hanem csak ritkábban, negyedévenként a negyedév első napján. Amennyiben az adózó bevétele a negyedév első napján meghaladja az 500 millió forintot, akkor adóalanyisága a túllépés napját megelőző napon, azaz az előző negyedév utolsó napján szűnik meg. A Katv. 19. § (8) bekezdésének a kiva alanyiság megszűnésére vonatkozó rendelkezése pontosításra kerül, amely szerint az adóalanyiság valamely okból történő megszűnését követő két adóév helyett a megszűnéstől számított 24 hónapban az adóalanyiság nem választható újra. A jogalkotói szándék korábban is megegyezett a január 1-jétől hatályba lépő szabállyal, azonban a korábbi két adóév megfogalmazása miatt előfordulhatott, hogy mindössze két hónap elteltével az adóalanyiság újra választhatóvá vált. A módosítás révén az adóalanyiság két naptári év elteltével választható újra.

 

A korrigált pénzforgalmi szemléletű eredmény

A Katv. 20. § (6) bekezdés f) pontjának módosulása következtében a jövő adóévtől az adóalanyiság időszaka alatt teljesített adófizetési kötelezettség fogalma alá nem értendő az általános forgalmi adó fizetési kötelezettség, erre tekintettel a kiva alanynak az adóalanyiságot megelőző időszakra vonatkozó általános forgalmi adóval nem kell megnövelnie a pénzforgalmi szemléletű eredményét. Amennyiben az adózó önként, vagy kötelező jelleggel áttér a kisvállalati adó hatálya alól a társasági adó hatálya alá, akkor a kiva alanyiságának időszakára vonatkozó, de a kivás időszak alatt be nem folyt bevételt, amelyet a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint nem kell elhatárolni, növelő tételként kell számba venni a pénzforgalmi szemléletű eredmény megállapításakor a társasági adóalanyiságot megelőzően a kiva alanyiság megszűnésének adóévére. Az előbbi elv vonatkozik a számviteli törvény szerint nem elhatárolandó, kiva alanyiság időszaka alatt ki nem fizetett költség, ráfordítás összegére is (mint például a kiva alanyiság időszakában december hónapra esedékes munkabér, vagy szállítói tartozás társasági adóalanyiság időszakában történő megfizetése). Az előzőek tükrében tehát a pénzforgalmi szemléletű eredményt csökkenti a kiva alanyiság megszűnésének adóévében a ki nem fizetett költség, ráfordítás összege.

 

forrás: NAV