Üdvözöljük a

A legolcsóbb ösztönzés: az irodai növény | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A legolcsóbb ösztönzés: az irodai növény

Szerző: Varga Erika | 2015. május 19.

Nem kell drága motivációs programokhoz folyamodni, ha jobb teljesítményre akarjuk serkenteni a dolgozókat. Mint kiderült, az is nagyban javítja a munkahelyi morált, ha növényeket helyezünk el az irodában.

Ha a szó szoros értelmében kizöldítjük az irodát, az, mint egy friss kutatásból kiderült, jót tesz az üzletnek. Az a munkaerő, akit zöld növények vesznek körül, 15 százalékkal jobban teljesít, mint az, aki lecsupaszított irodában dolgozik

 

A növények és dekorációs elemek azt az érzést keltik a munkavállalóban, hogy az alkalmazójának fontos az egészsége és a jókedve.

 

A kutatás során összefüggést figyeltek meg a személyes tér és a produktivitás között is. Azok az irodák, ahol a modern költségcsökkentési szempontok érvényesülnek, kevés személyes teret hagynak a dolgozóknak, és kevés dekorációs eszközt alkalmaznak. Ez viszont rontja a munkavállalók hatékonyságát, megdőlt tehát az a mondás, hogy a kevesebb néha több, a munkakörnyezet területén a kevesebb, az egyszerűen csak kevesebb.

 

A növények nemcsak a levegő minőségét teszik jobbá az irodában, de megnyugtató támpontot jelentenek a szemnek is.

 

Idehaza is zsugorodnak a munkahelyek

 

A kilencvenes évektől a kétezres évek közepéig a nagyméretű íróasztal volt az irodákra jellemző. Íves, „L” alakú munkaállomásokon dolgoztak az emberek azért, hogy a sarkokban elférjen a nagyméretű, komoly mélységet követelő monitor. Ma már elég, ha az íróasztal 80 centiméter mély, és 160 centi hosszú a kényelmes munkavégzéshez. Mivel egyre inkább laptoppal, sőt egy tablettel és egy klaviatúrával lehet dolgozni, talán még ez a méret is sok.

 

Magyarországra még a gazdasági átrendeződés előtt megérkezett a cellás irodarendszer helyett az egyre népszerűbb open office, amikor már csak a funkcionális terek lettek elkülönítettek. Majd, a válsággal ezek a terek is egyre kisebbé váltak. Ennek oka részben a sok leépítés volt, de a további költségcsökkentések is éppen annyira szerepet játszottak az ez irányú döntésekben, így jutottunk el oda, hogy van olyan iroda, ahol 6 négyzetméter jut egy főre.

 

Mára szerencsére a legtöbb vállalkozó számára egyértelmű, hogy az iroda kialakítására és berendezésére nemcsak azért kell figyelmet fordítani, mert esetleg ügyfeleket, partnereket látunk vendégül (bár persze ez sem mellékes szempont), de azért is, mert a jól tervezett munkatér látványosan hatékonyabbá teheti a munkafolyamatokat és az embereket.

 

forrás: piacesprofit.hu

 

Kapcsolódó anyagok: